Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a atins marti maximul ultimelor sase luni, de peste 116 dolari pe baril, din cauza amenintarilor Iranului ca va interzice exporturile de titei catre unele tari europene, dar si a temperaturilor extrem de scazute din Europa.

La ora 12:30 GMT, petrolul Brent destinat contractelor pe termen de o luna era cotat la 115,93 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor a urcat cu 77 de centi fata de inchiderea de luni, la 116,7 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa luna august, transmite Reuters.

Pretul petrolului destinat pietei americane este in scadere cu 96 de centi, la 95,95 dolari pe baril, din cauza cresterii stocurilor din Statele Unite. Diferenta dintre cotatia petrolului Brent si cea a petrolului comercializat pe piata din SUA a depasit 20 de dolari, fiind cea mai mare inregistrata dupa octombrie 2011.

"Evenimentele geopolitice legate de Iran si Orientul Mijlociu si temperaturile extrem de reci din Europa sustin cresterea pretului petrolului Brent", a declarat Victor Shum, partener la firma de consultanta Purvin&Gertz.

Shum considera ca riscurile care influenteaza cresterea cotatiilor se vor mentine, dar avansul va fi limitat de temerile privind impactul crizei datoriilor din Europa asupra cererii de petrol. Parlamentul din Iran a anuntat marti ca este pregatit sa interzica exporturile de petrol catre unele tari europene, ca reactie la anuntul UE privind introducerea unui embargou asupra achizitiilor de titei iranian, de la 1 iulie.

Presedintele american Barack Obama a anuntat luni inasprirea sanctiunilor impuse Iranului, dand Rezervei Federale si bancilor americane dreptul de a ingheta active ale guvernului de la Teheran.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si