Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de luni in crestere cu 1,02% si a atins un nou nivel maxim al ultimelor sase luni, intr-o piata in care cei mai multi investitori au trecut din nou pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea a scazut cu peste 40%, potrivit Mediafax.
Piata a trecut pe crestere chiar din primele minute, miscarea fiind in linie cu cea a burselor externe, care au revenit dupa ce Parlamentul elen a aprobat masurile de austeritate. Totusi, putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat ordine de tranzactionare pentru volume reduse de titluri. Rulaje mai mari de 1 milion de lei au inregistrat actiunile emise doar de 6 companii din cele 79 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiunea Internationale.

Operatiunile cu actiuni au cumulat 28,4 milioane lei (6,5 milioane euro), valoare cu 41% mai redusa decat rulajul de vineri, de 48,1 milioane lei (11 milioane euro).

"Aceasta saptamana sta sub semnul raportarilor financiare, care vor impulsiona puctual piata in functie de asteptari si realizari. In acest moment investitorii se concentreaza foarte mult pe dividendele ce urmeaza a fi anuntate de companii, iar dupa trecerea perioadei de dividend sunt de asteptat unele corectii, ca urmare a scaderii interesului pentru anumite companii. Un rol important in evolutia de dupa perioada de dividende va fi cel al conjuncturii internationale. O evolutie buna a pietelor financiare externe si o detensionare a acestora fata de problema datoriilor suverane prin promovarea unor solutii viabile vor induce un climat favorabil pietelor", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,83% peste inchiderea de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,35%. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cele mai vizibile cresteri din acest indice, de 4,04% si, respectiv, 4,13%.

"Actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia au o evolutie foarte buna, atat in termeni de lichiditate, cat si de evolutie a pretului, reducand din decalajul fata de titlurile SIF Moldova si SIF Transilvania, cele doua titluri SIF care au crescut accelerat de la inceputul acestui an, sustinute de asteptarile investitorilor pentru dividende", a afirmat brokerul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,4%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile SIF Oltenia au inregistrat primul rulaj din piata, de aproape 9,7 milioane lei, si au asigurat 34% din lichiditate. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 1,415 lei, pret in urcare cu 4,04%.

A doua pozitie in topul lichiditatii a fost ocupata de actiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate operatiuni de 5,7 milioane lei, suma din care aproape 1,9 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost efectuata la 0,525 lei, pret cu 1,16% peste inchiderea de vineri, iar pe piata principala cotatia a avansat cu 1,35%, la 0,526 lei.

"Actiunea Fondului Proprietatea se incadreaza tehnic intr-un palier de variatie intre 0,5 si 0,55 lei/actiune, unde cred ca se va consolida in urmatoarea perioada de timp. Modul in care vor fi apreciate evenimentele viitoare ce tin de dividende, listatarea la Varsovia sau alte noutati majore punctuale si conjuncturale, va decide iesirea pretului din acest canal", a mai spus Chisu.

Titlurile SIF Banat-Crisana au consemnat al patrulea rulaj din piata, de 2,9 milioane lei, iar pretul a urcat cu 4,13%, la 1,26 lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau cresteri cuprinse intre 0,1% si 2,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri