Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din Romania, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16,3 ori mai mic fata de castigul de 456,7 milioane de lei din 2013, scrie Mediafax.

Compania se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8% comparativ cu 2,3 miliarde de lei in 2013, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 care va fi suspus aprobarii actionarilor companiei in AGA programata pentru 11 martie.

Nuclearelectrica precizeaza ca "bugetarea cheltuielilor a fost facua in conditii de austeritate fata de anul anterior si de nevoile reale pentru mentinerea pe termen lung a performantelor de operare si securitate nucleara, acestea fiind dimensionate tinand cont si de evolutia anticipata negativa a veniturilor care se vor obtine in 2014 comparativ cu anul anterior".

"În 2014, piața de energie se dovedește a fi o provocare pentru marii producători și discutăm aici de ponderea mare a energiei din resurse regenerabile, creșterea volumelor de energie tranzacționate pe piața spot, o volatilitate crescută a prețurilor pe această piață, scăderea prețurilor pe piața angro, scăderea consumului de energie și teama cumpărătorilor de a contracta energie pentru durate mai lungi", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Producatorul de electricitate estimeza cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei. Nuclearelectrica apreciaza ca va produce in acest an 10,54 TWh de energie, din vanzarea careia va obtine 1,62 miliarde de lei.

Citeste si:
CEZ: Vanzarea activelor din Romania incepe in octombrie
CEZ: Vanzarea activelor din...

Compania este obligata, in acest an, de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), sa livreze populatiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din productie.

Pretul la care ANRE obliga Nuclearelectrica sa vanda energie pe piata reglementata, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemultumit conducerea producatorului de electricitate, care a actionat ANRE in instanta.

Compania acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei si este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Citeste si:
Seful OMV se asteapta la incetinirea cererii globale de titei
Seful OMV se asteapta la...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
(Non)Profitul cultural al Festivalului de Muzica de Camera SoNoRo