Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, considera ca este imposibila listarea Hidrolectrica in acest an din cauza reintrarii producatorului de energie in insolventa.

"Este imposibil sa vedem listata Hidroelectrica in acest an. Romania este intotdeauna plina de surprize si trebuie sa ne acomodam. Depinzand de momentul cand se va realiza listarea noastra (Londra - n.r.) va trebui sa explicam tuturor, ceea ce facem de trei ani si jumatate, ce se intampla, de ce se intampla si care va fi rezultatul. Per total, am putea crede ca pe termen scurt ar putea fi un lucru pozitiv pentru situatia financiara si operatiunile Hidroelectrica, domnul Borza (proprietarul administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol - n.r.) a facut inainte o treaba foarte buna, acum este din nou la conducere si nu este niciun motiv sa fim ingrijorati ca nu va face schimbari pozitive si de aceasta data (...) La un moment dat Hidroelectrica va fi listata", a declarat Konieczny, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Conform intelegerii cu FMI si Comisia Europeana, Hidroelectrica ar trebui listata la bursa in luna iunie.

Statul a selectat la finalul lunii ianuarie consortiul de brokeri pentru intermedierea ofertei pentru listarea companiei, format din Raiffeisen Capital&Investment si Morgan Stanley, insa o luna mai tarziu, pe 25 februarie, Hidroelectrica a reintrat in insolventa.

Konieczny a declarat vineri ca Fondul Proprietatea are discutii continue cu administratorul judiciar al Hidroelectrica si Fondul va reevalua valoarea participatiei detinute la companie in urma reintrarii in insolventa. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica.

"Analistii nostri care se ocupa de Hidroelectrica se intreaba adesea daca lucreaza pentru noi sau pentru Hidroelectrica. Suntem in contact foarte apropiat (cu Euro Insol - n.r.)", a afirmat Konieczny.

Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce pe 25 februarie dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding si EFT, dar si de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu si Directia Venituri Buget Local Sector 2.

Remus Borza, proprietarul Euro Insol a declarat la finalul saptamanii trecute ca va folosi cotenstatia in anulare in instanta pentru a obtine iesirea companiei din insolventa, insa doar dupa ce Curtea de Apel va prezenta motivarea hotararii.

Intrebat daca Fondul Proprietatea a discutat cu administratorul judiciar al Hidroelectrica despre divizarea companiei, Konieczny a afirmat ca nu stie despre o astfel de intentie.

"Nu este nicio intentie, sau nu sunt la curent cu o astfel de intentie. In trecut a fost un proiect pentru crearea a doi giganti energetici, dar am fost impotriva. Divizarea Hidroelectrica ar fi un lucru rau pentru toata lumea si nu ar opri pretentiile (din partea traderilor de energie care au contestat in instanta intrarea Hidroelectrica in insolventa - n.r.). Cu privire la aceste pretentii, nu a fost niciun castig al vreunui trader in aceste apeluri, judecatorul doar a decis sa trimita inapoi aceste dosare si sa fie reanalizate de judecatorul sindic", a afirmat managerul Fondului Proprietatea.

La finalul lunii februarie ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ca Hidroelectrica este grevata de "lucruri care vin din spate", precum investitii ineficiente de sute de milioane de euro, dar statul deocamdata nu se gandeste la divizarea companiei, desi ar fi o idee buna.

"Am auzit din presa de divizarea companiei. Deocamdata nu ne gandim la divizarea Hidroelectrica. Nu va ascund ca ar fi foarte bine daca am face-o, mai ales pe zona investitiilor care sunt ineficiente. Compania a facut investitii de sute de milioane de euro ineficiente, care stau in pamant. Trebuie sa vedem ce facem cu aceste investitii", a afirmat Nita.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri