Numirea lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala (CC).

Judecatorii Curtii Constitutionale au admis astfel sesizarea PDL privind numirea lui Victor Ciorbea la ASF, informeaza Mediafax.

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul arata, la inceputul lunii aprilie, cand a fost facuta sesizarea la Curtea Constitutionala, ca numirea lui Victor Ciorbea la ASF este ilegala si incalca prevederi din Constitutie, Ciorbea neindeplinind conditiile prevazute in lege pentru a ocupa aceasta functie.

Andreea Paul spunea atunci ca numirea lui Victor Ciorbea este neconforma cu articolul 1 alineatele 3 si 5 din Constitutie, pentru ca nu se respecta legea de organizare si functionare a ASF, care prevede pentru membrii acestei institutii o vechime de minimum noua ani in institutiile financiare, de credit sau bancare.

Plenul comun al celor doua Camere a aprobat, in 2 aprilie, cu 333 de voturi "pentru" si 9 voturi "impotriva", numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte, membru executiv al Consiliului ASF si a lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi "pentru" si 16 voturi "impotriva". Parlamentarii PDL au parasit sedinta in semn de protest fata de nominalizarea lui Ciorbea.

Victor Ciorbea s-a razgandit:...
Citeste si: Victor Ciorbea s-a razgandit: renunta la functia din ASF

In 11 aprilie, Victor Ciorbea declara ca va candida pentru functia de Avocat al Poporului si ca a notificat Parlamentul si conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara ca s-a retras din pozitia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.

In 15 aprilie, fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votul dat in sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Analiza: 43 de parlamentari au ramas fara mandat