Ponderea cumulata a cinci companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si incluse in indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urma sa creasca la 3,38% pana in noiembrie 2014. Modificarea este parte a schimbarilor metodologiei de calcul a indicelui si a iesirii a doua tari din categoria pietelor de frontiera.

La finalul zilei de 30 iulie 2014, ponderea Romaniei in indicele MSCI Frontier Markets 100 era de 2,23%.

Cele cinci companii romanesti incluse in prezent in indicele MSCI Frontier Markets 100 sunt Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD) si Transgaz (TGN).

Indicele MSCI Frontier Markets 100 este un indice investibil, pe a carui structura sunt create mai multe ETF-uri. Indicele reflecta performanta pietelor de frontiera si pune un accent mai mare pe caracteristicile de tranzactionare. Metodologia revizuita a indicelui MSCI Frontier Markets 100 a intrat in vigoare in luna mai 2014, urmand sa fie implementata gradual, in sapte etape, procesul incheindu-se in noiembrie 2014.

Noua metodologie prevede o crestere a cerintelor pentru nivelul minim al capitalizarii free float-ului, pana la circa 240 milioane dolari, pe baza datelor din ianuarie 2014. Numarul de companii din componenta indicelui poate varia intre 85 si 115 (fata de 100 in structura anterioara), in timp ce primele doua tari vor putea detine o pondere maxima de 40% (fata de 50% in structura anterioara). In prezent Kuweit si Nigeria au cea mai mare pondere in indicele MSCI Frontier Markets 100.

Revizuirea indicelui MSCI Frontier Market 100 va avea efecte benefice pentru piata de capital din Romania. Obiectivul principal al BVB, sustinut pe scara larga de participantii la piata, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Guvern, este promovarea la statutul de piata emergenta de catre MSCI - Ludwik Sobolewski, BVB

Modificarile indicelui MSCI Frontier Markets 100 vin in contextul reclasificarii pietelor din Qatar si Emiratele Arabe Unite, care au fost promovate de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. Actiunile companiilor din cele doua tari mentionate aveau o pondere cumulata de 35% din indicele MSCI Frontier Markets 100.

“Revizuirea indicelui MSCI Frontier Market 100 va avea efecte benefice pentru piata de capital din Romania. Obiectivul principal al BVB, sustinut pe scara larga de participantii la piata, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Guvern, este promovarea la statutul de piata emergenta de catre MSCI”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru a fi reclasificata piata emergenta, piata de capital din Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii cantitative si calitative. Criteriile cantitative prevad existenta a minim trei companii listate care sa indeplineasca simultan toate cerintele de dimensiune si de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursiera a companiei, capitalizarea bursiera a free float-ului si un indicator de lichiditate). Companiile care se apropie cel mai mult de indeplinirea acestor criterii sunt Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz si BRD-Groupe Societe Generale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri