"Piata romaneasca de capital trece prin schimbari importante, iar una dintre acestea este tranzitia de la ciclul de decontare T+3 la T+2. Data pentru aceasta tranzitie a fost stabilita de catre Consiliul de Administratie al Depozitarului Central (DC) ca fiind 6 octombrie 2014 si, ulterior, aprobata de catre Adunarea Generala a Actionarilor DC. Depozitarul Central este institutia responsabila pentru implementarea acestei schimbari", se arata intr-un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit sursei citate, CA-ul BVB considera respectivele organismele de conducere si conducatori ai Depozitarului Central raspunzatori pentru tranzitia efectiva, incepand cu 6 octombrie, la mediul in care toate tranzactiile executate pe piata romaneasca de capital, decontate pana acum la trei zile de la tranzactie, sa fie decontate la doua zile, la fel ca in toate celelalte piete din Europa Centrala si de Est si aproape toate tarile Uniunii Europene.

Consiliul de Administratie al BVB, reunit in sedinta de vineri, si-a exprimat punctul de vedere si pozitia cu privire la necesitatea migrarii la ciclul de decontare T+2 in 6 octombrie 2014 si la finalizarea acesteia la respectiva data.

Tot in data de 6 octombrie, se va face separarea conturilor de tranzactionare de cele de custodie si decontare, conditie pentru trecerea la statutul de piata emergenta. Operatiunea a fost aprobata de ASF in urma cu o luna, prin modificarea Codului Bursei de Valori Bucuresti si a Depozitarului Central.