Analistii firmei de brokeraj Prime Transaction au dat un pret tinta de 1,0356 lei pentru o actiune Fondul Proprietatea (FP), cu 18,2% peste cotatiile la care compania se tranzactioneaza in prezent pe Bursa de Valori Bucuresti. Firma are recomandarea de “cumparare” pentru titlurile Fondului Proprietatea.

Anterior, Prime Transaction avea pentru FP un pret tinta de 0,9203 lei/actiune, cu 12,5% mai putin fata de noua cotatie estimata.

“Mentinem recomandarea de cumparare pentru actiunile Fondul Proprietatea, cu un pret tinta de 1,0356 lei/act (ajustat cu posibilele efecte rezultate din derularea programului patru de rascumparari de actiuni proprii)”, se mentioneaza in raportul semnat de Maxim Moldovan.

Potrivit acestuia, evolutia actiunilor Fondul Proprietatea va fi sustinuta de utilizarea programelor de rascumparare de actiuni proprii (tranzactii pe piata reglementata si oferte publice de cumparare) si a returnarilor de capital social de catre administratorul companiei, pentru diminuarea discount-ului la care se tranzactioneaza actiunile FP fata de activul net unitar.

“La finalul lui septembrie, FP ar putea initia cel de-al patrulea program de rascumparari pentru 990,9 mil. actiuni, odata cu anularea actiunilor rascumparate in cadrul programului doi, masura care trebuie avizata de ASF. De asemenea, pentru exercitiul financiar 2014, FP ar putea realiza o returnare de capital social estimata la 0,0512 lei/act (randament net de 5,82%)”, se arata in raportul firmei de brokeraj.

Alti factori cu influenta pozitiva asupra pretului actiunilor FP sunt reprezentati de listarea secundara a Fondului la Londra si continuarea programului de listari ale statului. Daca Guvernul ar lista anul viitor CE Oltenia si Hidroelectrica, cele doua companii ar creste procentul activelor listate din portofoliul FP la 64% de la 49% in prezent.

Nu in ultimul rand, liberalizarea pretului la gaze si energie electrica va influenta pozitiv indirect actiunile FP, datorita companiilor din portofoliu (Petrom, Hidroelectrica si Romgaz), care vor avea de castigat de pe urma scumpirilor.

La capitolul riscuri, analistii Prime evidentiaza intarzierea aplicarii unor decizii luate de actionarii FP privind operatiunile corporative in contextul unor termene prelungite pana cand ASF aproba respectivele masuri. Taxele suplimentare din sectorul energetic, prelungirea insolventei Hidroelectrica, precum si riscul politic sunt celelalte elemente cu posibil impact negativ asupra FP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri