Fredom House, Centrul Roman de Politici Europene si Expert Forum arata, intr-un comunicat, ca ministrul Energiei Andrei Gerea incearca sa intervina arbitrar in activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, Romania a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reusit sa stranga 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice sa functioneze si pe viitor la standarde cel putin rezonabile si pentru a se dezvolta, spun ONG-urile citate de Mediafax.

Pentru a atrage increderea investitorilor, Romania a promis managament profesionist si urmarirea performantei. Ministerul Energiei a numit dupa procedura, pe criterii de competenta, membrii in Consiliul de Administratie (CA), noii actionari au numit persoane cu experienta in domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeana. Noul Consiliu de Administratie a propus proceduri de etica si responsabilitate, a oprit investitii inutile facute doar pentru a se incasa comisioane si a incercat sa faca din Electrica o companie rentabila, mai arata reprezentantii societatii civile.

"Noul ministru Andrei Gerea a incercat sa-i aduca „la ordine” pe membrii CA. A incercat sa intervina arbitrar in activitatea companiei, sa anuleze planurile de investitii si decapusare. In fine, a incercat sa deturneze banii colectati prin iesirea la bursa pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a incercat sa intervina peste membrii CA. Intrucat a esuat, azi (marti, n.r.) a pus in practica un plan indirect: a propus cresterea numarului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea incearca sa-si numeasca oameni in CA al Electrica si sa puna astfel, post-mortem, mana pe bani. Un guvern mort care inca mai face mizerii", spun in continuare ONG-urile.

Organizatiile citate atrag atentia ca, in plus, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), actionar minoritar la Electrica, a propus marti ca cei numiti in viitorul CA sa respecte criterii de profesionalism si integritate, dar propunerea a fost respinsa de ministerul condus de Andrei Gerea.

Citeste si:
ONG-ul care misca lumea din jurul copiilor cu autism din Romania
Autism Voice, ONG-ul care...

"Suntem in situatia in care bancile straine se ingrijesc mai mult de participatiile statului roman decat ministrii romani. Acest caz e mai mult decat despre Electrica. Companiile de stat reprezinta inca un sector urias in Romania, iar cele mai multe sunt capusate. Indiferent daca vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decapusate. Trebuie sa adopte management modern si practici etice solide. Daca Romania da semnalul ca nu-si tine angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele iesiri pe bursa pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani in companiile romanesti? Iar fara investitii sectorul energetic si companiile de stat in general se vor scufunda in datorii. In acest context, nu este vorba doar despre capusarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar", se mai spune in comunicat.

ONG-urile semnatare solicita viitorului Guvern sa opreasca acest proces, sa renunte la schimbarea componentei CA si sa revina la numarul de cinci membri pentru CA iar, daca nu este posibil, sa numeasca membrii suplimentari prin selectie deschisa, cautand profesionisti integri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Electrica a obtinut rating de la Fitch pentru a se imprumuta mai usor