Costurile de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu mai sunt o problema in opinia FTSE Group, unul dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri. Lichiditatea scazuta trage insa in jos piata romaneasca, acesta fiind de altfel si singurul criteriu pe care BVB mai trebuie sa il indeplineasca pentru a obtine statutul de piata emergenta secundara (“Secondary Emerging Market”) in viziunea britanicilor.

FTSE - Europe - Frontier Markets

Lipsa imprumuturilor de actiuni, a short selling-ului si o serie de restrictii existente la capitolul custodie si decontare, sunt principalele minusuri ale Bursei de Valori evidentiate de raportul FTSE. Acestea sunt insa criterii pe care o bursa trebuie sa le indeplineasca pentru a atinge statutul de piata emergente avansata (“Advanced Emerging Market”) sau statutul de piata dezvoltata.

FTSE incadreaza piata de capital romaneasca in grupul european “frontier markets”, alaturi de bursele din Bulgaria, Croatia, Cipru, Estonia, Lituania, Macedonia, Malta, Serbia, Slovacia si Slovenia. Pe lista scurta a tarilor ce pot fi promovate la statutul de piete emergente se afla Kazakstan, in vreme ce Letonia va trece la aceasta categorie in septembrie 2016.

“Romania a ajuns sa indeplineasca opt din cele noua criterii impuse pentru a promova la statutul de piata Emergenta (FTSE-Secondary Emerging). Acest anunt reprezinta un succes major, care ne plaseaza la un pas distanta de a fi inclusi pe “Lista scurta“ de catre institutia de evaluare internationala”, se mentioneaza intr-un comunicat al BVB.

In noul context, singurul criteriu care ramane de indeplinit este cel al “Lichiditatii – suficienta lichiditate care sa permita investitii internationale mari” si care se refera, in fapt, la un anumit numar de companii mari, din perspectiva valorii de piata si a actiunilor disponibile spre vanzare, care sa inregistreze valori de tranzactionare ridicate.

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat in primele doua luni din acest an o lichiditate medie zilnica de 28,3 mil. lei (6,2 mil. euro), in scadere cu 14,5% fata de rulajele inregistrate in perioada similara din 2015.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, considera ca programul de modernizare al pietei de capital inceput in 2013 a condus la rezultatele actuale. Acesta cere un program de privatizari al companiilor de stat, astfel incat piata romaneasca sa poata indeplini si criteriul de lichiditate.

“Ceea ce este inca necesar este un Program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pietei de capital. Acest demers are un rol important, inclusiv pentru atingerea obiectivelor legate de calitatea guvernantei corporative din companiile cu capital de stat si la cresterea productivitatii lor - subiecte fierbinti astazi in Romania. Cu ceva timp in urma, Romania a fost martora unor tranzactii de privatizare izolate, dar nu a avut niciodata un program bine structurat si concret in aceasta privinta, cu termene si obiective, cu resurse de executie dedicate. Ar fi recomandat ca un astfel de program sa includa o componenta educationala, menita sa explice de ce o piata de capital robusta si dezvoltata, sprijinita de stat, este benefica pentru bunastarea cetatenilor romani", a declarat Ludwik Sobolewski.

Ultima companie privata care s-a listat in piata principala a BVB a fost Teraplast, in 2008. In ultimii opt ani singurele IPO-uri inchise cu succes pe Bursa au fost cele realizate de companiile de stat Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat recent ca reprezentantii pietei de capital ar trebui sa isi indrepte privirea mai mult catre companiile private, in conditiile in care societatile din portofoliul statului nu ar trebui sa fie singurele care se listeaza in piata de capital.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri