Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat ca dividentele obtinute de companiile de stat vor acoperi o parte semnificativa din fondurile necesare la rectificarea bugetara pentru acoperirea cheltuielilor rezultate in urma majorarilor salariale.

Jurnalistii l-au intrebat pe purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei in care premierul a anuntat cresterea salariilor pentru mai mult de jumatate dintre bugetari, de unde vor fi luati banii avand in vedere ca impactul bugetar este in 2016 de aproximativ 500 de milioane de lei, conform Mediafax.

"Am gasit o solutie (...), dividendele de la companiile de stat pe care le incasam anul acesta sunt mai mari decat le-am anticipat si vom vrea sa avem dividende si mai consistente pentru ca putem obtine acest lucru imediat in perioada urmatoare. Deci, buna parte din suma pe care o asiguram pe aceasta majorare care vine din rectificare vine din dividendele pe care le vom solicita companiilor de stat", a spus Suciu.

El nu a inaintat nicio cifra, dar a afirmat ca Ministerul de Finante a facut estimari in acest sens si a transmis "intr-un cadru institutional", in sedinta de Guvern, aceasta solutie.

Executivul ia in calcul cresterea procentului de dividente pe care companiile de stat trebuie sa le vireze la buget

Suciu a subliniat faptul ca, in prezent, companiile de stat trebuie sa vireze la bugetul de stat 50% din dividendele obtinute, dar a explicat faptul ca Executivul ia in calcul cresterea acestui procent pana la 75%.

"Exista o obligatie ca 50% din dividende sa fie, prin lege, virate catre bugetul de stat. Anul acesta dividendele sunt mai consistente, sunt mai mari, si exista posibilitatea sa majoram acest cuantum, care este minim. In functie de posibilitati, cuantumul poate fi crescut cu un alt procent. In functie de necesitati putem creste acest procent, fara sa afectam politica de investitii a companiei respective. Prin hotarare de guvern poate fi modificat procentul de 50%", a explicat Suciu, adaugand ca Guvernul ia in calcul o crestere pana la 75%.

El a mai spus ca societatile cu capital de stat au rezultate financiare bune si "impart dividende" sau tin banii fara sa faca investitii.

Citeste si:
Firea: Bucurestiul nu figureaza in proiectul Guvernului de rectificare
Firea: Bucurestiul nu...

"Decat sa-i tina-n banca, ii vireaza la noi", a concluzionat Suciu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a justificat aceasta decizie prin faptul ca exista un orizont de asteptare in sectorul public si Guvernul trebuie sa rezolve situatia.

"Exista un orizont de asteptare foarte mare legat de aceasta salarizare. Noi am mostenit acest orizont de asteptare si o serie intreaga de promisiuni care au lansat o asteptare in sectorul public extrem de mare si noi cumva trebuie sa raspundem acesteia intr-un cadru financiar responsabil", a conchis Dan Suciu.

Citeste si:
Florin Citu: PSD a condus economia pe metoda Al Capone, cu doua bugete
Ministrul de Finante: PSD a...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu: Vom linisti piata cu masuri destinate reducerii deficitului