Prezent joi la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti care a marcat listarea in piata AeRO a producatorului de mobila Elvila, omul de afaceri si prim-vicepresedintele PNL Sector 2 Viorel Catarama (foto centru) a lansat o serie dura de acuze mai mult sau mai putin fondate la adresa conducerii BNR si a Guvernului. Catarama a reusit totodata sa starneasca zambete in randul participantilor la eveniment prin afirmatii precum aceea ca nivelul cursului de schimb ar trebui sa fie de circa 5,4 lei/euro, sau ca firmele din Polonia sunt mai competitive datorita costului fortei de munca.

Elvila (ELV), una dintre primele firme private infiintate dupa Revolutia din ’89, a intrat joi la tranzactionare in piata AeRO, administrata de Bursa de Valori Bucuresti.

Listare a fost una tehnica, in piata nefiind oferit niciun pachet de actiuni. Ca urmare, lichiditatea actiunilor ELV a fost una foarte redusa in primele ore de tranzactionare, investitorii realizand schimburi in valoare de doar 1.921 lei. La ora 11:45, un titlul Elvila era evaluat la 2,6 lei, capitalizarea companiei ajungand astfel la 69,1 mil. lei.

“Elvila este o companie care are productie si comercializare de mobila atat in Romania cat si in strainatate, insa vreau sa fiti constienti de faptul ca in Romania se intampla un lucru groaznic: cresterea salariilor ‘din pix’ a generat cresterea preturilor tutoror producatorilor, iar acestia nu mai pot sa isi vanda produsele in strainatate si in Romania pentru ca avem o gasca criminala de comunisti care conduce BNR, care urmeaza ordinele socialistilor din PSD-ALDE si tin cursul de schimb la un nivel care nu reprezinta realitate din Romania”, a declarat Catarama.

Acesta sustine ca BNR si Guvernul fac Romania dependenta de importuri si imprumuturi, “omoara prodctia si sectorul privat”. “Toate s-au scumpit in Romania dramatic, doar cursul nu s-a schimbat”, a mai adaugat omul de afaceri.

Leul s-a depreciat insa anul trecut cu 3,05%, maximul istoric de 4,659 lei/euro fiind atins in ultima zi a anului, iar scaderea a continuat si anul acesta.

Dupa parerea mea cursul ar trebui sa fie spre 5,3 – 5,4 lei/euro. Cu totii am vazut cat s-au scumpit ouale sau energia anul trecut. Trebuie sa urmarim cresterea preturilor din Romania cu devalorizarea monedei nationale. Tot ce producem in Romania, inclusiv zahar si pantofi, vine mai ieftin din import. De ce? Pentru ca avem acest curs tinut artifical la nivel jos. Sigur ca pentru unii cetateni este important sa avem euro ieftin, pentru ca merg in strainatate si cumpara produse de-acolo, dar pentru economia romaneasca e catastrofal. Protejam interesele unei minoritati cu distrugerea economiei”, a declarat Viorel Catarama, cel care in trecut a fost si vicepresedintele Federatiei Romane de Golf.

Guvernatorul BNR Mugur Isaresu a anuntat la finalul lui 2017 ca regimul cursului de schimb va fi mai flexibil decat in anii trecuti, cand ponderea mare a creditului in valuta a determinat banca centrala sa se concentreze mai mult pe curs decat pe dobanzi. Decizia BNR repreznta un punct de cotitura si i-a determinat pe anumiti analisti sa anticipeze un curs care sa ajunga chiar si la 4,73 lei/euro la finalul acestui an.

Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu ar trebui sa primeasca Premiul Nobel si pentru politica, si pentru economie pentru ca au reusit sa gaseasca izvorul bunastarii. Cresc salariile, dar care este baza economica? Nu exista! Baza economica este prabusirea sectorului privat, a exporturilor si a cresterii importurilor. (…) Aceasta politica anti-nationala va lovi si bursa pentru ca la bursa nu sunt cotate institutiile publice, ci agenti economici care fac productie, productie agricola, care fac export”, spune Viorel Catarama.

Pe Bursa de Valori Bucuresti nu este listata nicio companie din sectorul agricol.

Potrivit celor mai recente date publicate de INS, exporturile de marfuri romanesti au avansat in luna noiembrie a anului trecut cu 8,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, in vreme ce importurile au crescut cu 11,8%, rezultand astfel un deficit comercial de 1,12 mld. euro.

“Ca urmare a cresterii salariilor trebuie sa majoram preturile cu 8-9%, dar am o problema pentru ca un concurent de-al meu se va duce in Polonia si va cumpara mobila mult mai ieftina decat o vand eu. Polonezii prin curs incurajeaza exporturile si descurajeaza importurile, ceea ce noi facem pe dos in Romania; de asemenea, la ei salariile nu cresc din pix ca la noi”, spune Catarama.

Totusi, o privire asupra evolutiei zlotului in 2017 arata ca moneda poloneza s-a intarit cu aproximativ 3,3% fata de euro (comparativ cu deprecierea de 3% a leului), ceea ce in mod normal dezavantajeaza exportatorii si incurajeaza importatorii. De asemenea, cele mai recente date ale Eurostat (valabile la finalul anului 2016) arata ca nivelul de cost al fortei de munca in Polonia este cu 55% mai ridicat decat in Romania (8,6 euro/ora in Polonia vs 5,5 euro/ora in Romania).

“Nu este treaba mea sa urmaresc sa vad ce fac polonezii”, a fost raspunsul lui Catarama la o intrebare cu privire la motivele pentru care, chiar si in conditiile de mai sus, competitorii Elvila din Polonia reusesc sa aiba marje de profit mai bune.

Producatorul de mobila Elvila detine 25 de magazine la nivel national, din care 14 magazine proprii si 11 magazine in sistem de franciza. Compania are trei fabrici, in Mizil si in Babeni (judetul Valcea) si in Beius (judetul Bihor), si peste 800 angajati. Elvila a incheiat anul trecut cu afaceri de 52,2 milioane lei si un profit net de aproape 1 milion de lei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri