Pietele financiare vor continua sa evolueze sub semnul volatilitatii si al incertitudinii in primele trei luni din 2019, insa temerile privind inversarea trendului economic pozitiv, in special in SUA, sunt exagerate, recentele scaderi reprezentand de fapt corectii fata de nivelurile foarte inalte inregistrate anterior, considera analistii Este Group, proprietarul BCR. In privinta Romaniei, acestia se asteapta ca recentele masuri fiscale sa se reflecte negativ asupra cresterii economice din urmatorii doi ani.

“O piata a muncii restrictiva este factorul cheie care limiteaza productivitatea in tari precum Cehia, Ungaria si Romania. In Romania, presiunea salariilor are ca origine cresterea fara precedent a salariilor din sectorul public. Avand in vedere ca expansiunea fiscala din Romania a mers prea departe, inversarea trendului va avea efecte asupra cresterii economice din urmatorii doi ani”, spun analistii Erste.

Estimare curs 2019: euro ajunge la 4,77 lei in 2019. Cresterea dolarului inca nu s-a terminat

Austriecii mizeaza pe un curs leu-euro de 4,69 in primul trimestru din acest an. BNR a anuntat ieri un curs 4,6634 lei pentru un euro. Pana la finalul anului 2019, Erste anticipeaza ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 4,77 lei/euro.

“In privinta dolarului, cresterea inca nu a luat sfarsit, insa ne asteptam totusi sa avem o schimbare de trend in 2019. Anul acesta, in atentia investitorilor se va afla incetarea trendului de crestere a dobanzii cheie in SUA. In acelasi timp se va apropia si inceputul cresterii dobanzilor in zona euro. Odata ce acesti doi factori devin evidenti, ne asteptam la o schimbare de trend a cursului euro-dolar. Pana atunci, mizam in continuare pe dolar”.

Ingrijorarile fata de economia americana sunt exagerate

Desi cele mai recente date macroeconomice publicate in SUA indica o incetinire a economiei in T4 2018, scaderea are loc de la niveluri foarte ridicate si este atribuita disparitiei efectelor generate anterior de reducerea taxelor si cresterea cheltuielilor publice.

“Nu este ceva surprinzator, adevarata intrebare este unde se vor stabiliza ratele de crestere in 2019. Consideram ca evolutiile recente reprezinta corectii de la niveluri nesustenabile. Cresterea globala s-a redus, insa nu vedem semnale pentru o incetinire severa a economiei americane si in niciun caz care sa indice o recesiune. Temerile privind economia americana au fost un factor crucial pentru cresterea enorma a volatilitatii din pietele financiare in ultimele saptamani. Credem ca acestea au fost exagerate”, spun analistii Erste Group.

Rata de crestere pe termen lung estimata pentru economia americana este de circa 2%. In 2018, economia SUA a crescut probabil cu 2,9%, iar institutiile internationale mizeaza pe o crestere de peste 2% in 2019 (FMI: 2,5%, OECD: 2,7%).

Cresteri minore pe burse in primul trimestru

Nu doar bursa romaneasca a scazut puternic in decembrie anul trecut. Disputele pe teme comerciale dintre SUA, Europa si China, precum si perspectivele in scadere privind evolutia rezultatelor financiare inregistrate de cele mai mari companii din lume au facut ca toate bursele sa scada. Potrivit calculelor Erste, la nivel global, indicii au scazut cu 7% in T4 2018 (in euro). La nivelul intregului an 2018, scaderea a ajuns la 2% (in euro).

Ne asteptam ca indicii globali ai burselor sa inregistreze cresteri modeste, in partea inferioara a intervalului 0-5%, in T1 2019. Incertitudinile politice si incetinirea cresterii economice genereaza o crestere a volatilitatii pe burse. In acest context, investitorii ar trebui sa aloce o pondere mai mare sectoarelor defensive, precum cel farmaceutic si al bunurilor de larg consum si sa isi reduca expunerea pe sectoarele ciclice”, mentioneaza analistii Erste.

In afara de problema tarifelor pe importuri si exporturi, Uniunea Europeana (Italia si Germania in mod special) se va confrunta anul acesta si cu un efect negativ cauzat de amanarea unui numar semnificativ de livrari de autoturisme, din cauza noilor teste de emisii. De asemenea, un asa-zis “hard Brexit” (n.red. iesirea Marii Britanii atat din UE, cat si din Piata Unica Europeana) ar putea reprezenta un alt element negativ pentru restul anului.

“Dupa corectia din T4 2018, actiunile au deja inclusa in pret o incetinire semnificativa a cresterii profiturilor inregistrate de companii. Ca urmare, volatilitatea a urcat semnificativ si este probabil sa ramana ridicata in T1, mai ales daca conflictele politice (disputa comerciala dintre SUA si China, sau negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE) nu sunt rezolvate”, considera Erste Group.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis anul 2018 cu o scadere de 4,7%, insa primele sedinte din 2019 au marcat o revenire de aproximativ 4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri