Introducerea taxei pe activele bancare, prin Ordonanta 114, va determina cel mai probabil bancile sa reduca dobanzile la depozite pentru a pastra ecartul dintre acestea si dobanzile la credite, care cu greu mai pot fi modificate de institutiile financiare, considera administratorii fondurilor mutuale romanesti. In aceste conditii, o parte din sefii fondurilor se arata increzatori ca anul acesta vor putea sa castige lupta dobanzilor cu bancile.

“Avand in vedere ca taxa introdusa de Ordonanta 114 este pe active, bancile vor incerca sa faca economii si sa isi pastreze o parte din ecartul dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite. Avand in vedere insa ca o buna parte din credite, cele pentru persoane fizice, nu pot fi reevalute, este clar ca bancile vor incerca sa intervina pe partea de depozite si vor reduce dobanzile pe care le ofera clientilor, iar asta in conditiile in care inflatia din Romania nu se afla tocmai la un nivel foarte redus”, a explicat Alexandru Combei, director de investitii in cadrul BRD Asset Management, divizia de fonduri de investitii a BRD.

Romanii au retras anul trecut 3,5 mld. lei (752 mil. euro) din fondurile de investitii deschise locale, preferand in schimb bancile, care au inceput sa mareasca dobanzile la depozite de la 1 – 1,5% la inceputul lui 2018, la 3% in decembrie 2018. Trendul a continuat si in primele saptamani din acest an, cand cea mai mare dobanda oferita la un depozit pe 12 luni a depasit 4%.

“Cred ca vom reusi sa depasim depozitele bancare anul acesta. Daca ne punem in relatie cu dobanzile oferite de banci, suntem optimisti pentru 2019. Spun asta mai ales in noul context (n.red. dupa introducerea taxei pe active), in care bancile vor fi si mai putin motivate sa creasca dobanzile la depozite. Sunt curios daca in curand nu cumva vom ajunge sa vedem dobanzi negative la valuta, unde marjele sunt mai mici pentru banci si impactul taxei bancare este chiar mai puternic”, mentioneaza Robert Burlan, directorul de investii al Raiffeisen Asset Management, administratorul de fonduri mutuale din cadrul grupului Raiffeisen.

Fondurile mutuale s-au chinuit in 2018 sa depaseasca dobanzile oferite de banci, asta dupa ce, in anii anteriori, acestea au oferit randamente de chiar si 10 ori mai mari decat bancile. Astfel, la inceputul anului 2018, bancile de top ofereau dobanzi la depozite pe 12 luni cuprinse intre 0,6 si 1,5%, in vreme ce fondurile de obligatiuni au generat randamente de 1,8 – 2,7%, iar majoritatea fondurilor de actiuni au inchis anul pe minus.

Ordonanta taxelor loveste cele mai importante sectoare din economie, dar pentru investitorii pe termen lung singurul risc real ar fi sa ne intoarcem la nationalizari si comunism

Ordonanta 114, anuntata de Guvern in decembire 2018, a impus noi taxe in cazul companiilor din sectorul telecomunicatiilor, al energiei si asupra sectorului bancar.

“Atat economia globala cat si cea romaneasca se bazeaza in momentul de fata pe patru piloni majori: IT, energie, telecomunicatii si sectorul financiar. Ordonanta a reusit sa loveasca in trei din aceste patru sectoare. Este acesta sfarsitul lumii? Din punctul meu de vedere, nu. Mai mult, as spune ca pentru cei care isi permit financiar sa aiba rabdare, vor aparea oportunitati in piata”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Acesta subliniaza ca economiile isi vor reveni mereu, iar pentru investitorii care au un orizont lung de investitii, “singurul risc real in momentul de fata este sa asistam la un eveniment precum cel din 1947 (n.red. anul in care Romania a intrat sub regim comunist), in care se schimba radical structura de proprietate”.

In sectorul energetic, mentinerea OUG 114 in forma actuala va determina cel mai probabil reducerea sau oprirea completa a investitiilor.

“Taxa va face companiile din energie sa blocheze proiectele de investitii pe care le aveau in vedere, cu impact negativ asupra cresterii economice, climatul de afaceri urmand sa devina chiar mai impredictibil in conditiile in care investitiile straine directe erau deja pe un trend descendent”, considera Daniela Vasile, manager de investitii in cadrul administratorului de fonduri Certinvest.

Efectele se vor propaga in toata economia, in special prin sectorul bancar. Intr-un sector care a avut un return/assets de sub 0,5%, o taxa de 1,2 matematic nu este suportabila. Anumite banci vor iesi din piata in aceste conditii. In mod evident acest sector nu are cum sa existe pe viitor cu taxa in forma aceasta. Taxa fie va fi schimbata, fie sectorul bancar va arata cu totul diferit in urmatoarele luni.

Situatia ar putea sa fie chiar mai grava in sectorul bancar, unde unele banci de talie medie sau mica ar putea sa fie nevoite sa isi inceteze activitatea.

“Efectele se vor propaga in toata economia, in special prin sectorul bancar. Intr-un sector care a avut un ROA (n.red. rentabilitate a activelor) de 0,5% in anii trecuti, o taxa de 1,2% matematic nu este suportabila. Anumite banci vor iesi din piata in aceste conditii. In mod evident acest sector nu are cum sa existe pe viitor cu taxa in aceasta forma. Taxa fie va fi schimbata, fie sectorul bancar va arata cu totul diferit in urmatoarele luni”, a concluzionat Robert Burlan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri