La mai putin de o saptamana de la caderea Guvernului Viorica Dancia, riscul de tara al Romaniei este aproape de cel mai scazut nivel din acest an, in vreme ce actiunile companiilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi continua tendinta de crestere. Leul este singurul care a suferit in ultimele zilei, dar deprecierea monedei nationale fata de euro era oricum anticipata de bancheri pe final de an.

“Riscul asociat Romaniei este sintetic reliefat de evolutia cotatilor titlurilor de stat romanesti pe 10 ani, iar acesta a revenit la minimele ultimului an. Asa cum ne-a obisnuit, piata locala a devenit imuna la stimulii politici, in ultima perioada. Din nou bursa pare ca nu a sesizat caderea Guvernului. In fapt, toate pietele financiare si investitorii de calibru prezenti pe acestea au avut aceasi atitudine”, spune Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Nivelul riscului de tara este adesea asociat yield-ului (n.red. randamentul sau castigul din dobanda si diferenta de pret) pentru titlurile de stat emise de acea tara. Cand investitorii straini considera ca o tara este riscanta, acestia vor cere randamente mai mari atunci cand imprumuta respectivul stat (achizitionandu-i titlurile de stat). De cealalta parte, daca o tara este considerata putin riscanta, precum Germania – de exemplu, randamentul va fi foarte mic, sau chiar negativ.

La inceputul acestei saptamani, titlurile de stat pe 10 ani ale Romaniei aveau un randament de 4,18%, comparativ cu minimul de 4% inregistrat in 2019 (vezi graficul). De altfel, in ultimele zile, nivelul randamentului a inregistrat doar fluctuatii minore, investitorii neconsiderand astfel Romania o tara mai riscanta dupa motiunea de cenzura care a dus la demiterea Guvernului PSD.

Dobanzi titluri de stat

Sursa: TradingEconomics

De notat cresterea extrema a dobanzilor din luna ianuarie 2019, adica imediat dupa anuntul “Ordonantei Taxelor” (OUG 114), o decizie puternic criticata de intregul mediul de business romanesc, si care a reusit sa sifoneze imaginea tarii si peste granite.

Bursa de Valori Bucuresti ignora politicul

Nici pe Bursa de Valori Bucuresti investitorii nu s-au speriat de turbulentele politice, de joi, saptamana trecuta, si pana la finalul zilei de luni, piata inregistrand o crestere minora, de aproape 0,1%.

Printre actiunile lichide care au avut cea mai buna evolutie dupa caderea guvernului din 10 octombrie se afla Fondul Proprietatea (+0,4%), Electrica (+1,3%) si Erste Group (+4,9%), proprietarul austriac al BCR.

Trendul multianual de crestere al pietei locale este intact atat din punct de vedere tehnic cat si fundamental, insa putina preventie s-ar putea dovedi potrivita pe termen scurt. Pentru cei cu un profil de risc scazut sau mediu poate fi un moment bun de a marca cresterile ultimei perioade si de a astepta relaxati publicarea rezultatelor aferente trimestrul 3, dar si deznodamantul unor evenimente internationale precum negocierile comerciale dintre SUA si China, cele privind Brexit-ul, sau politica Rezervei Federale americane”, mentioneaza Alin Brendea.

Acesta considera ca bursa locala a ajuns intr-o faza de consolidare, cheia viitoarelor evolutii urmand sa fie evenimentele din pietele internationale.

Cursul de schimb: deprecierea leului abia s-a simtit

Leul este singurul care a inregistrat o evolutie negativa in zilele care au urmat caderii guvernului, insa chiar si asa deprecierea monedei nationale a fost una minora. Astfel, BNR a anuntat luni un curs de schimb de 4,7536 pentru un euro, cu 0,38 de bani mai mult (+0,08%) decat cotatia anuntata cu doar cateva ore inainte de motiunea de cenzura de saptamana trecuta.

Leul inregistrase, in piata interbancara, o depreciere ceva mai accentuata la cateva ore dupa votul de joi din Parlament, insa ulterior situatia s-a stabilizat.

Chiar si ignorand motiunea de cenzura, o depreciere a leului era oricum anticipata de bancheri pe finalul acestui an, ING Bank Romania, de exemplu, avand o tinta de 4,8 lei/euro la finalul lui decembrie.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri