Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sistemul medical, susţine Colegiul Medicilor din România, conform Agerpres.

"Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte resursa umană din sănătate, în condiţiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătăţit situaţia critică din specialităţi precum anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă. Şi asta pentru că nu au existat candidaţi pentru aceste posturi. Prin urmare, soluţiile şi, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe", afirmă reprezentanţii medicilor.

Potrivit CMR, subfinanţarea sistemului de sănătate, personalul insuficient, fapt ce conduce "la supranormare, burnout şi creşterea riscului de malpraxis", afectează direct calitatea actului medical şi, implicit, pune în pericol sănătatea populaţiei.

"În sănătate, întâlnim "două Românii", care fac să existe o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesităţile populaţiei, iar pe de altă parte există 26 de judeţe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor, din aceste zone defavorizate", susţine CMR.

În opinia reprezentanţilor CMR, criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităţilor din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creştere, situaţie ce "restricţionează" accesul la îngrijirea medicală primară.

"Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În acelaşi timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situaţia este alarmantă şi necesită măsuri concrete şi coerente, dar şi investiţii în viitorul sistemului medical", se arată în comunicat.

CMR afirmă că în 2024 bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, faţă de anul precedent.

"Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerenţă în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum şi a celor de retenţie în zonele deficitare, şi creează dificultăţi în funcţionarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel, este pus în pericol accesul populaţiei la asistenţa medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar şi pe termen lung. (...) Din păcate, rezultatul este unul predictibil: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calităţii serviciilor medicale şi distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate şi seriozitate, şi să caute soluţii sustenabile şi eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcţional şi accesibil pentru populaţie", susţine sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri