Piata romaneasca a constructiilor nu da semne de incetinire, iar 2020 va fi cel mai probabil un nou an de crestere considera Alexandru Stanean, CEO al Grupului Teraplast, cel mai mare producator local de materiale de constructii. Compania tocmai a anuntat cel mai mare profit de cand s-a listat pe bursa, iar in acest an tinteste spargerea bornei de 1 miliard de lei la nivelul cifrei de afaceri.

“Anul trecut, in trimestrul al doilea – al treilea, se vorbea in piata despre o eventuala criza. Recent insa, cuvantul ‘criza’ parca nu se mai aude atat de des. Noi facem tevi si panouri sandwich, nu avem pretentia de analisti macroeconomici, dar pe termen scurt si chiar mediu nu anticipam o criza in piata constructiilor”, a declarat Alexandru Stanean (foto).

Grupul Teraplast este format din TeraPlast, TeraSteel Romania si Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Ungaria. Compania vinde o gama larga de materiale si produse destinate pietei de constructii, printre care tevi si profile PVC, panouri sandwich, tigla metalica, ferestre si usi.

Noi facem tevi si panouri sandwich, nu avem pretentia de analisti macroeconomici, dar pe termen scurt si chiar mediu nu anticipam o criza in piata constructiilor

Alexandru Stanean, CEO Grup Teraplast

Grupul a incheiat anul 2019 cu afaceri de 972 mil. lei (crestere de 21% fata de 2018) si un profit net de 41,8 mil. lei (+85% y/y). Grupul Teraplast a reusit astfel sa isi imbunatateasca recordul istoric de profit din 2016, cand inregistrase un castig net de 41,5 mil. lei.

Maturizarea business-ului din Serbia si reinceperea investitiior in infrastructura de apa si canal au avut o contributie decisiva la cresterea profitabilitatii.

“Faptul ca fabrica din Serbia a ajuns aproape de capacitatea maxima de productie a contribuit semnificativ la rezultatele bune de anul trecut. In 2020 ne propunem afaceri de 1,25 mld. lei si un EBITDA de 145 mil. lei (n.red. in 2019, EBITDA de 91,2 mil. lei). Nu cred ca suntem nerealisti in ceea ce ne propunem. Mizam pe o crestere sau cel putin pe o mentinere a investitiilor in infrastructura romaneasca in 2020. Ne-ar parea rau sa constatam ca Romania ramane la o rata de acces a fondurilor europene in acest domeniu de 60-70%, in vreme ce tari precum Polonia ar accesa chiar mai multi bani decat li se aloca”, spune Alexandru Stanean.

Anul trecut, Teraplast a investit 98 mil. lei in companiile din grup, efectele acestor investitii urmand sa se vada in cifrele companiei din 2020, anticipeaza sefii producatorului de materiale de constructii.

“In 2020 se vor vedea beneficiile investitiilor de 98 milioane lei realizate in 2019, care vor contribui semnificativ la atingerea cifrei de afaceri de 1,25 miliarde lei, in contextul unei EBITDA de 145 milioane lei”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului Teraplast.

Ce putem spune este ca orice vor decide actionarii, compania ‘isi permite’ (n.red. despre distributiile de dividende din profitul record).

Alexandru Stanean, CEO Grup Teraplast

Dintre companiile din grup, Teraplast (tevi, profile, granule PVC) a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri in 2019, de 365 mil. lei (+25% y/y). Pe locul al doilea s-a aflat subsidiara Terasteel (panouri sandwich si structuri zincate), cu afaceri de 308,8 mil. lei (+18% y/y), in vreme ce nou-achizitionata Wetterbest (al doilea jucator pe piata tiglei metalice din Romania) a avut afaceri de 269,9 mil. lei.

TeraSteel Romania si Serbia au inregistrat cea mai buna marja de profitabilitate, dintre companiile Grupului. Imbunatatirea marjei segmentului de panouri termoizolante se datoreaza economiilor la achizitiile de materii prime, precum si cresterii gradului de utilizare a capacitatii de productie din Serbia.

Intrebati in ce masura profitul record de anul trecut va fi directionat catre distributiile de dividende, sefii Teraplast au evitat un raspuns transant, mentionand ca subiectul va fi transat in Adunarea Actionarilor din primavara.

“Ce putem spune este ca orice vor decide actionarii, compania ‘isi permite’. Spun acest lucru avand in vedere, desigur, gradul de indatorare redus si necesarul de investitii al Teraplast", a declarat Stanean.

Omul de afaceri Dorel Goia este cel mai mare actionar al companiei, cu o detinere de 46,8%. Finlandezii de la KJK Balkan Holding, unul dintre cei mai activi investitori straini din piata de capital romaneasca, sunt al doilea cel mai mare actionar, cu un pachet de 10% din titlurile companiei.

Valoarea actiunilor Teraplast a urcat pe Bursa de Valori Bucuresti cu 44% in 2019, iar anul acesta cotatia lor a crescut deja cu 19%. Avand in vedere cotatiile inregistrate marti pe bursa, Teraplast este evaluata de investitori la 448 mil. lei.

Sursa foto: Teraplast

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri