Pandemia provocată de noul coronavirus (COVID-19) a ieftinit acțiunile românești, bursa românească fiind în prezent subevaluată – un moment oportun de investiție, în special pentru cei care vor să își plaseze banii pe termen lung sau care pur și simplu sunt încrezători că următoarele luni vor aduce știri pozitive cu privire la evoluția crizei sanitare.

De la începutul anului și până în prezent, Bursa de Valori București a scăzut per ansamblu cu 11,8%. În cazul anumitor companii românești, scăderea prețurilor la acțiuni cuplată cu o menținere a profitabilității, a făcut ca acestea să pară ieftine, cel puțin ”pe hârtie” și luând în calcul indicatorii cei mai importanți indicatori urmăriți de analiștii financiari pentru evaluarea companiilor listate.

Cel mai des utilizat indicator folosit pentru evaluarea companiilor listate este P/E (pret pe actiune/profit pe actiune), care arată practic cât plătește un investitor pentru un leu de profit generat de o companie.

Deși profitul este cel mai relevant atunci când facem o astfel de comparație, el este și cel mai volatil, fiind predispus la variații mari de la un an la altul sau chiar de la un trimestru la altul și putând fi influențat de factori conjuncturali, care în viitor nu vor mai apărea.

Așa se face că, în lista de mai jos se află și companii care nu sunt atât de ieftine precum par. Este cazul primelor două din tabel, dezvoltatorul Impact Developer & Contractor (IMP) și compania de turism THR Marea Neagră (EFO).

Citiți și Bursele în primele 9 luni din 2020: România, suprinzător de rezistentă

Impact are un indicator P/E de doar 2,57, extrem de mic după orice standarde, însă acesta are la bază un profit nerecurent obținut în 2019. Din profitul brut de 183 mil. lei obținut în total, 80,9 mil. lei au venit din reclasificarea unor active de la stocuri la investiții imobiliare, evaluate la prețul de piață. Alte 63,6 mil. lei au venit din aprecierea valorii unor active, un alt element nerecurent. Fără aceste influențe, profitul ar fi crescut comparativ cu 2018, însă într-un ritm mult mai lent, făcând ca și indicatorul P/E să fie mai mare.

În cazul THR Marea Neagră rezultatele s-au îmbunătățit în mod semnificativ în primele 6 luni din 2020, de la o pierdere de 4,7 mil. RON în S1 2019 la un profit de 3,3 mil. lei, însă nu pentru că ar fi găsit o metodă revoluționară de a contracara efectele pandemiei de COVID, ci pentru că societatea a vândut câteva active, profitul obținut de pe urma acestora fiind de circa 13,5 mil. lei. În cazul companiei hoteliere vânzarea de active pare să fi devenit o operațiune curentă, având în fiecare an venituri consistente de pe urmă ei.

Compania P/E P/BV
Impact 2,55 0,65
THR Marea Neagră 4,95 0,28
Cemacon 5,20 0,93
Turbomecanica 5,52 1,05
Prebet 6,86 1,04
Biofarm 7,02 1,38
Petrom 7,03 0,54
Banca Transilvania 7,08 1,23
BRD 7,19 0,93
Erste Bank 7,37 0,52
Alumil 7,87 0,42
Transilvania Broker 7,93 7,73
Nuclearelectrica 8,25 0,68
IAR Brașov 8,29 1,31
Transgaz 8,74 0,88
Vrancart 9,66 0,74
Conpet 10,92 1,04
Romgaz 11,08 1,38
Purcari 11,84 2,36
Antibiotice 11,99 0,67

Sursa calcul indicatori: Prime Transaction

Spre deosebire de profitul net, capitalurile proprii sunt mult mai stabile, iar asta face ca în topul companiilor cu cel mai mic indicator P/BV (preț pe acțiune/capital propriu pe acțiune) să găsim și companii care sunt supraevaluate din punct de vedere al indicatorului mai dinamic, profitul. În această categorie se încadrează chiar primele două companii de pe listă, Oil Terminal (OIL) și Compa (CMP). Ambele au capitalizarea la un sfert din capitalurile proprii, ceea ce în mod normal înseamnă o subevaluare foarte mare. În aceste condiții, dacă ar fi vândute toate activele companiei la prețul din bilanț și plătite toate datoriile, fiecare acționar ar încasa din banii rămași de 4 ori mai mult decât prețul acțiunilor în piață. Această logică este însă greu de pus în practică, iar capitalul propriu mare poate rămâne mulți ani așa fără să fie dublat și de un profit pe măsură.

Citiți și Ar deschide șampania managerii de bani români la apariția vaccinului COVID-19?

Existența unui P/BV mic concomitent cu un P/E mare poate însemna fie o rentabilitate mică a capitalului propriu pentru afacerea respectivă, o utilizare insuficientă sau ineficientă a acestuia, fie faptul că ea trece printr-o perioada mai proastă, așa cum e cazul cu mulți emitenți în anul 2020. Un P/BV mic în combinație cu P/E la rândul sau mic înseamnă de obicei o lipsa de încredere a pieței în emitentul respectiv sau în sectorul economic în care activează acesta.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri