Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut puternic in sedinta de marti, principalul indice al pietei bursiere, BET, pierzand 4,75% la inchidere, cea mai acuta depreciere din ultimele 11 luni, ca urmare a "sentimentului de panica", care a dominat pietele europene, sustin analistii.
"Piata de capital romaneasca a evoluat, marti, in aceasi nota cu pietele europene, deschiderea fiind marcata de vanzari masive, iar indicele reprezentativ al pietei, BET, a pierdut in debut 718 puncte indice, adica 10%", a declarat, potrivit NewsIn, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa, a pierdut cel mai mult, 4,75%, si a inchis la nivelul de 7.564,74 puncte, nivel nemaiatins din 7 august 2006, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 4,23%, pana la 5.210,55 puncte, nivel care nu a mai fost inregistrat din decembrie 2006.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a pierdut 2,45% si a inchis la 60.383,34 puncte, nivel minim din aprilie 2007, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a cazut cu 4,62%, pana la 16.736,38 puncte, nivel afisat ultima data in septembrie 2006.

"Deprecierile puternice din prima jumatate a sedintei bursiere de marti au fost cauzate de o reactie de panica, fireasca dupa ce s-a intamplat pe pietele asiatice, dupa care investitorii au meditat asupra preturilor la care s-au vandut actiunile, care nu sunt justificate decat conjunctural", a declarat pentru NewsIn, Gabriel Necula, analist Prime Transaction.

Toti indicii bursieri europeni au inceput sedinta de marti in scadere, cu reduceri ale indicilor de 3,95% la Madrid, 3,88% la Frankfurt, 2,83% la Londra si 2,57% la Paris, pietele fiind in continuare ingrijorate de posibilitatea unei recesiuni economice in SUA.

Bursele europene s-au prabusit in ton cu indicii asiatici, care au suferit noi pierderi monumentale in cursul zilei de marti. Degringolada a depasit nivelul de 5% la Tokio, de 7% la Shanghai, iar la Bombay si Seul sedintele bursiere au fost suspendate din cauza unor prabusiri vertigionoase ale indicilor.
"Din moment ce foarte multi analisti nu au reusit sa estimeze corect masura crizei subprime (criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc), este firesc ca acum sa fie pesimisti, mai ales dupa ce au vazut ce pierderi au suferit marile banci americane", a declarat, marti, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat marti la 70,09 milioane lei (18,62 milioane euro), in crestere cu circa 18%, fata de sedinta precedenta.

Transferurile cu actiunile BRD SocGen (BRD) au atras prima lichiditate din piata, de 12,55 milioane lei si au pierdut 4,76%, pana la pretul de 20 lei/actiune, in timp ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au atras 11,67 milioane lei si s-au prabusit cu 5,88%, la 0,72 lei/actiune.

Schimburile cu titlurile SIF Moldova (SIF2) au captat a treia lichiditate a sedintei, de 8,62 milioane lei, si s-au ieftinit, cu 2,21%, pana la cotatia de 2,66 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au urmat cu un rulaj de 7,02 milioane lei, pe o depreciere de 1,71%, la pretul de 3,45 lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) au insumat 5,48 milioane lei, iar cotatia a pierdut 2,17%, la 2,70 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au generat a sasea lichiditate, de 4,65 milioane lei, si s-au ieftinit cu 2,14%, la 1,83 lei.

Titlurile SSIF Broker Cluj (BRK) au ocupat locul sapte in clasamentul valoric al schimburilor cu actiuni, cu un rulaj de 3,10 milioane lei si au cazut cu 5,53%, la 2,05 lei/actiune, iar pretul actiunilor Petrom (SNP) s-au ieftinit puternic, cu 5,56%, la 0,4080 lei/actiune, pe fondul unei lichiditati de 2,94 milioane lei.

Transferurile cu actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au ridicat la 2,89 milioane lei, a noua lichiditate din piata, pe o depreciere de 3,85%, la 1,75 lei/actiune, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au atras 2,84 milioane lei si au inchis la 0,0847 lei, in scadere cu 4,94%.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri