Daca Rusal si Norilsk Nickel vor fuziona, serviciul rus federal antitrust (FAS) ar putea cere ca firmele sa creeze o bursa a metalelor neferoase dupa modelul Bursei de Metale de la Londra (LME), potrivit cotidianului Vremia novostei, citat de RIA Novosti.
In prezent, Rusal se pregateste sa termine tranzactia pentru rascumpararea unei minoritati de blocaj de la unul dintre actionarii companiei Norilsk Nickel, seful firmei Onexim, Mihail Prohorov, si nu comenteaza nimic cu privire la planurile sale ulterioare pentru compania de nichel, scrie NewsIn.

In acelasi timp, serviciul rus antimonopol nu exclude o fuziune a celor doua companii, iar potrivit informatiilor FAS, tranzactia ar putea fi incheiata in aceasta saptamana, motiv pentru care se pregateste terenul.

"In caz de fuziune intre Rusal si Norilsk Nickel, FAS va solicita, printre altele, crearea unei burse a metalelor neferoase", a aratat, luni, seful departamentului de control industrial al serviciului federal antitrust, Alexei Ulianov. In conformitate cu declaratiile lui Ulianov, crearea acestei burse va dura de la doua luni la un an.

Ideea de a crea o bursa ruseasca a metalelor neferoase fusese avansata de FAS chiar inainte de crearea, la inceputul anului trecut, a companiei unificate Rusal, din care fac parte Rusal, Sual si activele pentru alumina ale companiei elvetiene Glencore. Ideea crearii unei astfel de burse a ramas, pana in prezent, in stadiu de proiect.

Cei de la Norilsk Nickel considera ca problema crearii unei burse a metalelor neferoase trebuie studiata minutios. "Pentru moment, consumul de metale din Rusia este relativ scazut. Acesta este motivul pentru care este nevoie de elaborarea unor mecanisme care sa fie capabile sa atraga consumatorii la o astfel de bursa", a declarat un reprezentant al Norilsk Nickel, pentru publicatia Vremia novostei, scrie RIA Novosti.

Analistii se arata foarte sceptici in ceea ce priveste aceasta noua initiativa a FAS. Pe de o parte, o astfel de bursa ruseasca ar face, cu siguranta, mai usoara viata cumparatorilor de metale, estimeaza un analist de la casa de brokeraj Aton, Dmitri Kolomitsin, care adauga, insa, ca metalele neferoase nu se bucura inca de o cerere masiva pe piata ruseasca, spre deosebire de cea chineza, de exemplu, asa ca nu e foarte clar care ar fi functiile unei astfel de burse.

Jucatorii de pe piata se indoiesc, pe de alta parte, ca tranzactiile ar putea fi incheiate la bursa la preturile reale de pe piata. "Fuziunea intre Rusal si Norilsk Nickel va duce la crearea unui monopol, prin urmare, va fi exclusa concurenta intre vanzatori, ceea ce va da noii companii dreptul de a dicta preturile", a estimat Maxim Hudalov, analist la compania financiara Metropole.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri