Prima sedinta de tranzactionare de dupa vacanta a indicat o doza de optimism din partea investitorilor la bursa, desi nu a durat decat o zi. Una din explicatiile date de KTD Invest – societate de consultanta in investitii ar fi automatismul format in piata de a vine sip e sopt si pe futures, pe principil ca oricum scaderile vor reveni.
”Lichiditatea scazuta face ca acest lucru sa se intample, uneori natural alteori gratie miscarilor speculative care actioneaza in astfel de sedinte. Particularitatea acestei perioade tine si de datele ex-dividend pentru majoritatea emitentilor lichizi ai bursei, cat si de corectiile inregistrare de pietele externe, care vin dupa o perioada de evolutii ascendente semnificative”, scriu specialistii in KTD Global.

Miscarile speculative sunt evidente, mai ales in evolutia segmentului SIF, cel mai incercat de la inceputul acesui an. “Explicatii rationale pentru scaderile drastice ale SIF-urilor (si lipsa unor sedinte consecutive de reveniri ale cotatiilor), in afara deja traditionalei corelari cu pietele externe (doar pe sedintele de scadere) sunt mai greu de gasit”, informeaza sursa citata.

Scaderile de pe pietele externe sunt considerate normale, acestea venind dupa trei saptamani consecutive de crestere, desi uneori sunt accentuate pe alocuri de stirile negative referitoare la pierderile financiare datorate expunerilor pe segmentul subprime. Mai greu de explicat este scaderea accentuata de pe bursa romaneasca, in conditiile in care sectorul bancar este ferit de acest risc si raporteaza profituri in crestere.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate saptamana trecuta la BVB a crescut la 35 mil lei comparativ cu 17,35 mil lei saptamana anterioara. Valoarea tranzactionata in intervalul 5 - 9 mai a crescut simtitor ca urmare a reluarii tranzactionarii normale la bursa, dupa perioada de vacanta, spun specialistii KTD. Prima zi de tranzactionare dadea sperante investitorilor ca piata se va inscrie pe un trend ascendent, insa evolutia ulterioara a infirmat aceste asteptari. Pana la final de saptamana indicii au pierdut intre 0,62% si 3,17% in mare parte datorita corectarii preturilor de piata cu valoarea dividendului pentru emitetii lichizi ai bursei (unele dintre SIF-uri, BRD, TGN, SNP,etc).

“Alte vesti negative pe plan intern nu am avut in aceasta perioda, am zice ca dimpotriva. SNP a raportat profituri in crestere pe primul trimestru al anului current, acestea venind dup ace BCR a raportat la randul sau cresteri de profit de 82% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Macar aceste doua informatii ar fi trebuit sa se reflecte pozitiv in cotatiile SIF-urilor, care detin in portofolii acestei emitenti”, a mai informat sursa.

In cazul BRD, TGN, SNP etc, in ziua ex-dividend cotatiile s-au corectat doar cu o parte din valoarea dividendelor ceea ce creeaza premise ca si in cazul SIF-urilor sa avem aceeasi evolutie. Insa, mediul extern defavorabil si miscarile speculative au facut ca in sedintele urmatoare sa avem corectii accentuate la nivelul segmentului SIF si scaderile sa depaseasca cu procente bune valoare dividendelor.

Aceasta s-a intamplat atat in cazul SIF5 cat si al SIF4 si ca atare este posibil ca scaderile de 3,5% ale SIF Moldova sa se datoreze pe langa miscarile speculative deja stiute si unei strageii de vanzare a acestor actiuni inainte de data ex-dividend mizandu-se pe rascumpararea lor la preturi mai scazute incepand cu sedinta de miercuri.

Societatile de Investitii Financiare au reprezentat 49% dn rulajul bursier total al acestei saptamani, totalizand 86 mil lei. Cele mai lichide au fost in ordine descrescatoare: SIF Oltenia (25,1 mil lei), SIF Muntenia (24,67 mil lei) si Sif Moldova (cu 19,25 mil lei). Primele doua au avut dealtfel si datele ex-dividend in aceasta saptamana.

In sectorul bancar s-au raportat profituri in crestere de catre Erste Bank, BCR si TLV pe primul trimestru 2008. Este de asteptat ca aceasta sa se produca si in cazul BRD care va publica aceste rezultate in data de 14 mai. Ca o parte dintre acesti emitenti se gasesc in portofoliile SIF-urilor si ca dividendele distribuite reprezinta principala sursa de venit pentru SIF-uri sunt informatii care nu se reflecta in cotatia SIF-urilor (cel putin pentru moment), s-a mai notat in raportul KTD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri