Arbitrul pietei de capital a anuntat, ca reactie la un comunicat al asociatiei brokerilor, ca nu pune la indoiala capacitatea bancilor de a onora obligatiile generate de emiterea scrisorilor de garantie, insa are rezerve ca Fondul de Compensare (FC) poate executa toate aceste scrisori.

Comunicatul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) vine ca reactie la nemultumirea Asociatiei Brokerilor privind refuzul arbitrului pietei de a accepta scrisorile de garantie bancara ca o parte a contributiilor la Fondul de Compensare a Investitorilor.

"CNVM nu pune la indoiala capacitatea institutiilor de credit de a putea onora obligatiile generate de emiterea scrisorilor de garantie bancara, ci posibilitatea Fondului de a face fata despagubirilor in cazul aparitiei unor evenimente care ar determina apelarea la resursele acestuia", se arata in comunicatul publicat de arbitrul pietei de capital.

CNVM a mentionat faptul ca se arata dispusa sa discute ulterior cu reprezentantii pietei financiare, ai asociatiilor din domeniu si ai mediului de afaceri in vederea utilizarii scrisorilor de garantie bancara, dupa atingerea pragului impus de reglementarile europene asa cum s-a procedat in Danemarca si Grecia.

Arbitrul pietei de capital a raspuns, in 19 mai, ca deocamdata "nu considera oportuna propunerea de utilizare a scrisorilor de garantie bancara ca modalitate de indeplinire a obligatiilor membrilor Fondului de Compensare a Investitorilor".

Potrivit comunicatului remis de Asociatiei Brokerilor vineri dimineata, Comisia recunoaste si accepta in prezent scrisorile de garantie bancara pentru decontarea tranzactiilor de catre Depozitarul Central si pentru garantarea ofertelor publice de cumparare.

"Pare surprinzator ca o institutie precum CNVM, care a autorizat 15 banci de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata romaneasca de capital, nu are incredere in scrisorile de garantie emise de acestea si le considera riscante", se preciza in comunicatul brokerilor.

Asociatia Brokerilor a precizat ca va aduce acest subiect in atentia Bancii Nationale a Romaniei, Parlamentului si Guvernului.

Fondul de Compensare a Investitorilor colecteaza contributii din partea intermediarilor participanti la piata de capital si va compensa creantele investitorilor in cazul in care un intermediar intra in incapacitate de a restitui banii sau instrumentele financiare ale investitorilor. Astfel, casele de brokeraj sunt obligate sa plateasca o contributie initiala si o contributie anuala.

Contributia initiala a intermediarilor reprezinta 1% din capitalul minim prevazut de legislatia pietei de capital pentru activitatea de servicii de investitii, dar nu poate fi mai mica de 1.000 de euro.

Contributiile anuale se calculeaza pe baza unor cote procentuale, iar pentru acest an cota procentuala a fost stabilita la 1,80%, aplicata la veniturile obtinute din comisioanele si tarifele percepute de intermediari sau din veniturile rezultate din administrarea portofoliilor in cazul societatilor de administrare a investitiilor (SAI).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si