Dupa doua zile de “soare”, Bursa de Valori Bucuresti a inchis in scadere cu aproape 1,5% pe o lichiditate in scadere. Volatilitatea sedintei a fost una ridicata, indicii osciland intre cresteri de pana intr-un procent spre scaderi.

Desi ce castigasera aproape 4% in ultimele doua sedinte de cresteri, societatile de investitii financiare (SIF), urmarite de indicele BET-FI, a suferit cea mai mare pierdere dintre indicii, de 2,9%. Miercuri, SIF Oltenia inregistrase cea mai mare crestere dintre cele SIF-uri, insa ieri, societatea a avut cea mai mare pierdere, de aproape 4%.

Indicele BET SI BET-XT al celor mai lichide 10 si 25 de companii de pe Bursa au pierdut 1,66%, respectiv 1,97%. BET-C, indicele compozit al pietei, s-a depreciat cu 1,33%, in timp ce companiile din domeniu energetic incluse in BET-NG au scazut cu 1,13%.

Lichiditatea pietei reglementate a BVB, a ajuns la 22,2 milioane de lei (6,2 milioane euro), in timp ce banii atrasi de segmentul Rasdaq nu a depasit 2,9 milioane lei (845.000 euro).

“Scaderile de ieri nu au fost provocate de decizia Bancii Nationale a Romaniei, ci mai mult din cauza stirilor legate de cresterea economica a SUA, care au pus o presiune, mai mult pshologica, asupra investitorilor. Acelasi lucru s-a intamplat si pe pietele externe, iar cum BVB este fidela scaderilor de afara, am asistat la o astfel sedinta”, a declarat, pentru Wall Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Ne putem astepta la un trend mai slab de cresteri

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, considera ca ne mai putem astepta la o volatilitate ridicata, deoarece stirile macro-economice externe asteptate sunt mixte, iar investitorii romanii sunt influentati de acestea, mai mult decat cele interne.

“Incadrarea pe un minitrend crescator se poate lua in calcul si s-ar putea consolida dupa perioada afisarilor de rezultate financiare care ar putea oferi mai multa incredere investitorilor in Bursa. O intoarcere de trend solida ar putea avea loc undeva peste 6 luni, insa va trebui ca pietele dezvoltate sa iasa din criza financiara, si in principal SUA, dupa care va urma si bursa autohtona”, conchide Necula.

Cele mai tranzactionatre titluri ale sedintei au fost cele ale Bancii Transilvania (TLV), care au atras 3,08 milioane de lei, pe un volum de 9,72 milioane de actiuni.

Actiunile Armatura (ARM) au fost lider din punctul de vedere al cresterilor, de 9,38%, in timp cea mai mare scadere au avut-o titlurile Vae Apcarom (APC).

Un pachet de 2.500 obligatiuni emise de Banca Comerciala Romana (BCR09) a fost transferat pentru 238.851 lei, la pretul de 93,17 lei/titlu, in urcare cu 1,07% fata de cotatia de referinta. Alte pachete cu obligatiuni emise de Municipiul Oradea (ORD10) au fost vandute,ieri, pentru 41.152 lei, la un pret de 100 lei/obligatiune, in crestere cu 0,10% fata de pretul de referinta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri