Compania a precizat ca dinamica pozitiva a profitului s-a datorat tendintelor existente pe piata internationala in sectorul ingrasamintelor, preturile de vanzare ale produselor inregistrand o tendinta de crestere neasteptata de la inceputul anului si pana la sfarsitul trimestrului III.

Ca urmare, afacerile companiei au avansat puternic - cu 77% - la 962,82 milioane lei (264,51 milioane euro), comparativ cu intervalul echivalent din 2007, cand acestea au fost de 544,06 milioane lei.

Totodata, in ciuda scumpirii gazului metan si a altor materii prime, rezultatele financiare ale Azomures nu au fost influentate semnificativ in primele noua luni ale anului, cresterea puternica a veniturilor cantarind mai mult.

Astfel, veniturile Azomures au sporit cu aproape 90% in primele noua luni, pana la 1,09 miliarde lei (aproape 300 milioane euro), dupa ce in intervalul similar din 2007, incasarile s-au cifrat la 577,7 milioane lei.

De asemenea, costurile inregistrate de companie in primele trei trimestre au crescut intr-un ritm mai lent - cu 47% - la 861,43 milioane lei (236,66 milioane euro), fata de intervalul echivalent al anului trecut, cand acestea s-au cifrat la 585,2 milioane lei.

Citeste si:

Secretarul general al CNSLR-Fratia Mures, Maria Dandarau, a declarat, joi, ca Azomures a inceput sa trimita in somaj tehnic aproximativ 230 de angajati, muncitori necalificati, si ca sindicalistii au fost de acord cu aceasta masura. Cei 230 de angajati trimisi in somaj reprezinta 10% din personalul societatii.

"Patronatul a anuntat ca societatea isi va restrange activitatea aproape la jumatate, intrucat se confrunta cu dificultati in valorificarea unor produse, atat din cauza scaderii pretului precum, cat si datorita scaderii drastice a cererii de ingrasamintre chimice. In aceste conditii, Azomures va functiona cu o singura Instalatie de Amoniac, iar productia Sectiei ingrasaminte complexe NPK va fi sistata", a declarat Dandarau.

Conducerea Azomures a inceput sa emita deciziile de trimitere in somaj temporar a celor peste 230 de angajati iar perioada de restrangere a activitatii se estimeaza a se prelungi pana la sfarsitul acestui an.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, are un capital social de 52,6 milioane lei, divizat 526 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Luxemburg, cu 55,97%. Atzomures Holdings LLC detine 19,05%, iar Fondul Proprietatea detine 7,69% din totalul actiunilor.

Ultima cotatie a titlurilor AZO a fost de 0,23 lei, in sedinta de vineri a Bursei, ceea ce corespunde unei capitalizari de 121 milioane lei (32,35 milioane euro). Titlurile companiei se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul AZO.