Randamentul agregat al dividendelor in 2008, caclulat pe baza ratei de repartizare a profiturilor obtinute in 2007 de catre 103 de companii de la BVB, a urcat la aproape 9,4%, nivel maxim din 2004, dar se mentine cu mult sub randamentul generat de titlurile de stat cu scadenta la cinci ani, de 13%.

Analistii Erste apreciaza ca perspectiva de crestere a randamentelor companiilor de pe Bursa este negativa, in conditiile in care in 2009 sunt asteptate presiuni asupra ratelor de profitabilitate si capitalurilor de lucru.

Potrivit raportului Erste, piata de capital de la Bucuresti este atractiva din perspectiva multiplului de profit (P/E), adica valoarea de piata a actiunilor companiilor raportata la castigurile pe actiune.

Citeste si:

La sfarsitul anului 2008, valoarea medie a multiplului de profit (P/E) a companiilor de la Bursa a ajuns la 10,7%, ceea ce arata o subevaluare a companiilor romanesti. Totusi, o potentiala comprimare a profiturilor in acest an poate sa alimenteze in continuare pesimismul asupra investitiilor in piata de capital autohtona.
Analistii grupului Erste iau in calcul o crestere medie cu 10% a profiturilor companiilor de la BVB, in urmatorii trei ani, ceea ce ar spori atractivitatea actiunilor pentru investitorii pe termen lung.

Bursa de la Bucuresti este considerata o piata cu valoare mica, spre medie. Potrivit cifrelor de la sfarsitul anului trecut, erau doar doua companii listate care aveau capitalizari mai mari de 1 miliard de euro si o singura companie cu o valoare de piata in intervalul 500 milioane euro - 1 miliard euro.

De asemenea, doar 18 firme aveau capitalizari care depaseau pragul de 50 milioane euro.