BERD lanseaza obligatiunile in lei pentru a sustine piata de capital romaneasca

Banca Europeana de Reconstructiei si Dezvoltare a anuntat ieri ca doreste sa lanseze o emisiune de obligatiuni de 115 milioane de lei (27 milioane euro) cu maturitate in 2019 pentru a dezvolta piata de capital din Romania.

Aceasta urmeaza a fi prima emisiune de actiuni a bancii in moneda nationala a Romaniei si va avea ca public-tinta investitorii individuali dar si cei international, prin intermediul unei duble listari la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa din Londra (LSE), informeaza Bloomberg.

“Dezvoltarea pietei de capital autohtone va avea beneficii pe termen lung asupra economiei romanesti”, este de parere Claudia Pendred, director pentru Romania in cadrul BERD.

Obligatiunile BERD in valoare de 115 milioane lei a caror scadenta este de 10 ani, au o dobanda de 11,25 la suta iar pretul emisiunii este de 100 la suta. Managerul principal este Societe Generale. Tranzactionarea obligatiunilor va fi efectuata prin Clearstream, Euroclear si Depozitarul Central din Romania.

Emisiunea de obligatiuni reflecta importanta pe care o poate avea o piata de capital dezvoltata asupra unei monede locale. Nevoia unor burse puternice este subliniata in contextul acestei crize financiare cand o incredere prea mare in datoriile straine au dus la instabilitate economica, a declarat Manfred Schepers, vicepresedintele de finante al BERD.

Analistii se asteapta ca obligatiunile Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare sa primeasca rating “Aaa” din partea Moody’s Investors Service si “AAA” din partea Standard&Poor si Fitch Rating, rating-uri ce corespund institutiei.

Banca Europeana, care incearca sa stimuleze crestrea tarilor din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica, a investit pana in momentul de fata circa 3,8 miliarde de euro in 249 de proiecte din Romania si a ajutat contractarea de fonduri externe de circa 7,2 miliarde de euro, potrivit datelor BERD.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri