Deprecierile puternice inregistrate in cursul anului trecut de bursele de valori si retragerile masive ale investitorilor au redus cu 22% sau 1,768 miliarde de euro activele fondurile de investitii din Europa.
Fondurile de investitii au avut de suferit din cauza competitiei cu produse structurale si depozitele bancare, in special in tarile unde institutiile financiare reprezinta principala modalitate de economisire, potrivit unui raport al Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).

Activele fondurilor de investitii din Europa s-au dublat ca marime in ultima decada de la 3,042 miliarde de euro la finalul anului 1998 la 6,142 miliarde in 2008, lucru ce confirma ca industria europeana de profil ramane o parte vitala si puternica a sistemul financiar din aceasta regiune.

Aproape 40% din iesirilor de capital al fondurilor in 2008 au fost inregistrate doar in octombrie, luna in care cele mai multe burse de valori de pe continent au inregistrat noi minime. Deprecierea valorii titlurilor europene au redus cu 84% valoarea activelor fondurilor de actiuni.

Insa, in ciuda rascumpararilor masive, intrarile de capital in cadrul fondurilor in ultimul an au fost de 284 miliarde de euro.

Calmarea burselor va duce la o stabilizare a situatiei fondurilor de investitii

In cursul acestui an, cererea pentru fondurile de investitii este probabil sa ramana mica pana cand conditiile incerte prin care trec piete financiare si economia globala se vor stabiliza. Cand acest fapt va avea loc, fondurile, datorita calitatii lor in termeni de transparenta, diversitate a activelor si a lichiditatii, vor atrage capitaluri noi, apreciaza EFAMA.

De asemenea, scaderea ratelor dobanzilor de referinta a bancilor centrale din Europa pentru a sustine economia interna va impinge investitorii sa caute alternative la depozitele bancare.

“Ne asteptam ca tarile in curs de dezvoltare, precum China, sa se izoleze de criza economica globala si sa fie in continuare cautate atat pe termen scurt, cat si pe termen scurt de catre fondurile de investitii europene”, apreciaza specialistii EFAMA.

In aceeasi masura, colapsul preturilor actiunilor in 2008 si ratele PER (price-to-earnings ratio) foarte scazute au crescut atractivitatea fondurilor de actiuni. In timp ce multi investitorii continua sa aiba o aversiune ridicata fata de risc, altii sunt pregatiti sa se intoarca la actiuni pentru a beneficia de posibilele intoarceri de trend.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri