La sfarsitul lunii ianuarie percepeam un esec din ce in ce mai evident al pariului burselor internationale de actiuni si de marfuri cu euforia instalarii unei noi administratii americane. Am reluat aceasta tema, concentrandu-ma in particular pe perspectivele sumbre ale burselor internationale de actiuni, intr-un material special aparut la mijlocul lunii trecute pe site-ul Tradeville – noul Vanguard – si reluat pe acest site pe 16 februarie.
In perioada 16 februarie – 9 martie, indicele compozit al bursei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average a pierdut aproape 15%.

Din 9 martie, insa, cumparatorii au preluat initiativa. Mai mult, dintre sectoarele constituente ale indicelui compozit S&P 500, grupul titlurilor financiare a avut cea mai buna performanta. O asemenea dinamica este cu atat mai interesanta cu cat este vorba despre cel mai stigmatizat sector al bursei americane in debutul noului an.

In perioada care a trecut din 19 decembrie, cand a atins cel mai recent minim la $32,4 pe baril, pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata cotat la NYMEX a reusit sa se stabilizeze. Joi 19 martie, insa, cotatiile au depasit pragul de $50 pe baril. Nici macar decizia OPEC din 15 martie, de a mentine nivelul productiei, nu a afectat pretul petrolului intr-o maniera negativa semnificativa.

La acest moment, pe bursele internationale de actiuni si de marfuri initiativa pare a cumparatorilor. Aceste piete financiare au acum cel putin sansa stabilizarii.


Tabloul fundamental global, insa, ramane la fel de sumbru ca cel pe fondul caruia in debutul noului an bursa americana de actiuni a pierdut aproape 25%. Declaratiile venite din partea unor oficiali de top ai administratiei Barack Obama raman incoerente, sau se contrazic reciproc. Aprecierile adoptate la nivelul G7 sau G20 raman pur generice, nefiind insotite de initiative clare si coordonate. In acest timp, datele globale sugereaza debutul prabusirii economiilor, mai degraba decat finalul recesiunii.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
TRADEVILLE S.A.




Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania. O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri