Depozitarul Central a redus unele comisioane percepute participantilor la sistemul de compensare-decontare si registru, RoClear, a anuntat institutia printr-un comunicat.

Adunarea Generala a Actionarilor Depozitarului Central a decis, ieri, sa elimine pana la sfarsitul anului pragul minim de 0,5 lei/tranzactie al comisionului pentru serviciile de compensare si decontare a tranzactiilor pe baza neta cu actiuni, drepturi si instrumente cu venit fix. In paralel, a fost mentinut pragul maxim al aceluiasi comision de 50 lei/tranzactie.

Totodata, in vederea cresterii lichiditatii tranzactiilor cu titluri de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pragul maxim al comisionului de compensare si decontare a tranzactiilor pe baza neta/bruta a tranzactiilor cu titluri de stat a fost redus de la 70 lei la 50 lei/tranzactie, fiind adus la acelasi nivel cu cel aplicabil tranzactiilor pe baza neta pentru actiuni, drepturi si instrumente cu venit fix.

“In plus, a fost supusa aprobarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) instituirea unei noi categorii de participanti la sistemul de compensare – decontare si registru care deconteaza numai tranzactii cu titlurile de stat de pe Bursa din Bucuresti”, informeaza Depozitarul Central.

Tarifele de admitere si mentinere pentru aceasta categorie de participanti sunt semnificativ mai reduse fata de cele curente, iar noi participanti nu vor plati aceste taxe pana la finalul anului.

Singurele taxe ce urmeaza a fi percepute pentru operatiunile cu titlurile de stat in relatia cu sistemul SaFIR sunt cele cerute de catre BNR Depozitarului Central.

“Depozitarul Central isi continua, astfel, politica de reducere a tarifelor si comisioanelor, avandu-se in vedere, pe de o parte, faptul ca acest proces face parte din strategia de eficientizare a costurilor suportate de utilizatorii sistemului administrat de institutie, iar pe de alta parte, tinandu-se cont de actualul context economico-financiar”, subliniaza institutia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si