Conform datelor anuntate luni 30 martie, in februarie productia industriala a Japoniei a inregistrat a 5-a luna consecutiva de declin, scazand cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cifrele estimarii „Tankan”, alcatuite de catre Banca Japoniei si publicate miercuri 1 aprilie, au indicat ca in ultimul trimestru al anului trecut increderea marilor producatori in conditiile de afaceri a coborat la un nou minim record.

Reechilibrarea dobanzilor de referinta la nivel global, proces care a favorizat yenul japonez pe seama amendarii teribile a unor valute ca dolarul australian sau lira sterlina, este istorie. In economiile G7 ratele cheie converg oricum catre zero, si pietele yenului par sa fi integrat deja o asemenea asteptare.

Daca implozia operatiunilor speculative globale tip “carry trade” si-a consumat combustibilul – mai ales in conditiile in care bursele internationale de actiuni si de marfuri se stabilizeaza – publicul ar putea sa-si concentreze atentia pe dinamica extrem de negativa a economiei nipone si totodata pe instabilitatea politica in crestere la Tokyo.Pe parcursul ultimelor luni, wonul sud-coreean sau dolarul taiwanez au suferit pierderi considerabile. Anul trecut, insa, yenul a castigat 23% impotriva dolarului american si 29% impotriva monedei unice europene – fiind cea mai puternica valuta din cele 171 monitorizate in mod curent de catre Bloomberg.

Exista asadar un ecart considerabil intre yen si restul universului valutelor asiatice. Chiar si yuanul chinezesc si-a oprit aprecierea in fata dolarului american la mai putin de un punct procentual in a doua jumatate a anului trecut – cu acceptul mai mult sau mai putin voalat al autoritatilor de la Beijing, si recent al celor de la Washington.

Daca publicul va tinti anularea acestui ecart, yenul ramane cu atat mai vulnerabil iar posibilitatea unei deprecieri bruste si puternice a monedei nipone cu atat mai probabila.

In linia ideii despre care am vorbit in prima parte a lunii trecute – documentate si in materialele speciale aparute pe 2 martie si 16 martie pe site-ul Tradeville – noul Vanguard – cred in continuare ca yenul japonez se poate confrunta cu o depreciere masiva si generalizata pe parcursul lunilor viitoare.NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.