“Perspectele legate de subevaluarea pietei a managerilor consultati, impreuna cu prognozele negative ale castigurilor companiilor, sunt in linie cu tendinta istorica a pietelor de a conduce revenirea economica”, a declarat Janet Yang, manager de produse de investitii la Northern Trust Global Advisors, intr-un comunicat al companiei.

Totusi, managerii au grija isi tempereze optimismul, subliniaza Yang, si isi pozitioneaza portofoliile astfel incat sa poata beneficia de pe urma oportunitatile pietei pentru investitorii pe termen lung.

Aproximativ 80% dintre managerii intervievati considera ca valoarea indicelui S&P 500 este subevaluata, procentaj similar cu ultimul trimestru al anului trecut. Insa, numarul celor care considera ca piata este subevaluata cu mai mult de 10% a crescut in ultimele trei luni, de la 53% la 62% dintre respondenti.

Dintre cei peste 80 de manageri institutionali participantii la studiu, 90% continua sa vada scaderi ale profiturilor corporative in urmatoarele trei luni, fata de 95% din T4 2008.

Tot mai putini investitori institutionali raman pe cash

Managerii au inceput sa investeasca mai mult capital in actiuni, astfel doar 8% au declarat ca pozitiile lor pe cash sunt maxime sau peste nivelele normale, spre deosebire de 16% in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Obligatiunile de trezorerie si lichiditatile si-au redus atractivitatea pentru manageri, coborand pe pozitia a 14-a in preferinte, in timp in topul investitiilor se afla companiile americane cu valori de piata ridicate si reduse.

In functie de sectorul de piata, cel mai atractiv este cel al tehnologiei, clasandu-se peste domeniul de asistenta medicala si energie, in timp ce actiunile producatorilor de bunuri de larg consum au fost pozitionate pe locul al cincilea de catre managerii intervievati.

Perspectivele legate de inflatia globala s-au schimbat dramatic, de la prognoze deflationiste la convingerea ca economia intra intr-un mediu stabil inflationist. Doar 35% dintre manageri considera ca inflatia globala va scadea, comparativ cu 64 procente din trimestrul precedent.

Actiunile americane au crescut pentru a cincea saptamana consecutiv, limitand cel mai puternic rally din 1933, in timp ce indicele S&P 500 a castigat 27% in ultimele 23 de zile.

Indicele Dow Jones Industrial Average (DIJA) s-a apreciat cu 0,8% in ultima saptamana, ajungand la 8.083,38 de puncte.