Noua platforma de tranzactionare a Bursei din Sibiu, GlobalVision, furnizata de catre compania Trayport ar putea deveni operationala in luna septembrie, a declarat, pentru Wall Street, Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
El precizeaza ca la ultima vizita a celor de la Trayport la Sibex s-a stabilit ca mai trebuie puse la punct cateva detalii tehnice pentru platforma in urma solicitarilor si propunerilor venite din partea bursei pentru armonizarea GlobalVision cu specificul si produsele ce urmeaza a fi lansate.

“Noi am finalizat tot ceea ce ne-am propus – aplicatia client si clearing in timp real (operatiuni de tranzactionare si post-tranzactionare, n.r.) si raman de efectuat modificarile pe care Trayport trebuie sa le faca la solicitarea Sibex. Credem ca pentru realizarea acestora este nevoie de o perioada de cel putin doua luni”, a mai declarat Teodor Ancuta (foto).

In urma lansarii platformei GlobalVision, Sibex va oferi intermediarilor aplicatia client care a fost realizata de catre informaticienii bursei.

“Initial am dorit sa apelam la o firma din Canada pentru construirea acestei aplicarii, dar termenul de executie ar fi fost luna septembrie, iar pretul solicitat a fost de 350.000 euro, astfel am renuntat la acest proiect”, afirma Ancuta.

Patru SIF-uri, BRD, TLV si SNP vor avea CFD-uri la Sibex

Pe noua platforma vor putea fi tranzactionate contracte futures si optiuni pe orice actiuni, valute si indici, fie cu marja in lei, fie in valuta. De asemenea pe platforma vor fi tranzactionate contracte de diferenta (CFD) si produse spot cum ar fi actiunile sau titlurile de stat.

Bursa sibiana a primit in 26 mai avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea contractelor de diferenta.

“La Sibex vor fi disponibile CFD-uri pe actiunile SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, BRD, Banca Transilvania si Petrom cu mentiunea ca ele vor fi lansate treptat, nu in bloc”, explica presedintele Bursei sibiene.

El mai sustine ca bursa s-a orientat spre tranzactionarea certificatele de emisii de dioxid de carbon intrucat aceste produse exista si pe bursele din Europa. In luna aprilie, CNVM a stabilit ca certificatele de emisii de carbon sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania.

“La noi au apelat cativa detinatori de certificate si asteptam clarificari atat de la CNVM, cat si de la Ministerul Finantelor in privinta acestor instrumente, astfel incat tranzactionarea sa se poata realiza in mod transparent si organizat, si nu prin alte modalitati nereglementate”, mai explica Teodor Ancuta.

Bursa sibiana doreste sa-si extinda gama de produse care sta la baza implementarii oricarui contract futures, fie ca sunt instrumente derivate pe pretul petrolului care urmeaza a fi lansate, fie pe produse agricole, cum ar fi graul.

“Ne intereseaza orice produs care ne poate ajuta sa devenim una dintre cele mai puternice burse din Europa de Sud-Est in primul rand pe derivate si dupa aceea si pe spot (actiuni, obligatiuni, titluri de stat)”, conchide seful Sibex.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri