Daca in ultimul an obligatiunile de stat au adus randamente pozitive investitorilor, in 2009 situatia s-a schimbat. In timp ce bondurile de stat se afla sub presiune, cele corporatiste sunt printre cei mai buni performeri, informeaza un raport Raiffeisen Capital management.
Desi se pregonizeaza ca in urmatoarele luni economiile din Europa si Statele Unite vor ajunge la finalul crizei, specialistii Raiffeisen avertizeaza ca acest lucru nu inseamna ca se va renveni imediat la situatia de crestere economica de dinaintea crizei.

“Deficitele masive de capital trebuie corectate, iar nivelurile ridicate de indatorare trebuie reduse progresiv, atat in ceea ce priveste bancile si intreprinderile, cat si gospodariilor private, mai ales in SUA.", a explicat Robert Senz, CIO (obligatiuni) de la Raiffeisen Capital Management (RCM ), cel mai important administrator de active de pe piata din Austria.

“Intrucat un puseu inflationist determinat de bancile centrale nu rezolva problema, cresterea economica in urmatorii ani va fi semnificativ mai redusa. Excesul de capacitate se inregistreaza in aproape toate domeniile la nivel mondial, iar actiunile de reducere a acestora nu a inceput inca in mod serios”, precizeaza Senz.

Reducerea in continuare a locurilor de munca, scaderea profitului intreprinderilor si deficitele fiscale importante vor influenta semnificativ veniturile disponibile si asta pentru o perioada de mai multi ani.

Pe plan monetar, pericolul inflationist este limitat, cu toate ca acest sector se afla sub semnul unei mari neintelegeri.

Analistii RCM constata, pe de o parte, explozia volumului de bani/oferta de bani, pe care bancile centrale o pun la dispozitia bancilor comerciale, si pe de alta parte, diminuarea masei monetare din economia reala. In lumina excesului de capacitati existent in continuare, se preconizeaza ca ratele inflatiei sa ramana la un nivel scazut, pana cel putin in 2011.

Pericolul inflationist exista doar atunci cand bancile centrale actioneaza prea devreme prin retragerea lichiditatilor excedentare generate, din teama de nu a tempera prea devreme un inceput de redresare economica.

“Pe termen scurt, perspectivele privind inflatia si cresterea economica vor oferi obligatiunilor de stat un sprijin destul de puternic. Cu un randament de 2,4% pe 5 ani obligatiunile de stat germane nu mai reprezinta o investitie foarte atractiva,“ afirma Senz.

Obligatiunile corporatiste sunt atractive, mai ales in investment grade


Expertii Raiffeisen considera promitatoare obligatiunile la care, pe langa gradul de securitate comparabil, se adauga prime semnificative de lichiditate. Este vorba de obligatiunile acoperite, obligatiunile bancare garantate de stat, dar si obligatiunile emise de alte state Europene precum Italia, Spania sau Austria.

“In ciuda unei performante foarte bune in primul trimestru, obligatiunile corporatiste raman atractive mai ales in sectorul Investment Grade. Cu un randament de aprox 4,3% pentru o maturitate de 5 ani, acestea sunt cu 2% peste obligatiunile de stat germane, un randament remarcabil din punct de vedere istoric,” afirma specialistul in obligatiuni de la Raiffeisen.

De asemenea, in prezent randamente superioare pot fi intalnite la obligatiunile bancare. Potrivit lui Senz, UE si BCE, angajandu-se sa nu lase nici o banca majora sa se prabuseasca, face ca obligatiunile bancare protejate de mari institutii financiare sa aiba un risc calculat proportional. Aceste obligatiuni nu vor fi mereu mai ieftine decat obligatiunile emise de institutiile nefinanciare.

Pe de alta parte, evitarea scenariilor de recesiune din primul trimestru pentru sectorul obligatiunilor corporatiste, a antrenat in ultimele saptamani o apreciere considerabila a cursului acestora.

Programele economice dar si masurile de sprijin economic si aportul de lichiditati destinat bancilor si pietelor financiare, au permis evitarea prabusirii economiei mondiale.

Nivelurile actuale de curs iau in calcul mereu o recesiune importanta, de lunga durata dar si rate de esec ridicate.

Pentru sectorul Investment Grade, (companii nefinanciare) cursurile iau in calcul o rata de esec de 11%, (in baza unei cote de rascumparare de 20%) pentru urmatorii 5 ani.

Pentru companiile financiare din segmentul Investment Grade, rata de esec implicita ajunge la 18%, aproape o obligatiune din cinci.

“Trebuie sa ne asteptam in mod normal la o crestere semnificativa a ratelor de esec in sectorul obligatiunilor corporatiste. Consideram ca la nivelul pietei se anticipeaza o rata a esecurilor mai mare decat se va inregistra in fapt. In sectorul Investment Grade, multe companii au profitat de conditiile favorabile de pe pietele de capital din ultimele luni, pentru a genera, prin intermediul emisiunilor de actiuni si obligatiuni, capital disponibil pe termen lung, ceea ce le permite evitarea eventualelor lipsuri de lichiditati. Iata inca o metoda de lupta impotriva posibilelor esecuri,” adauga Senz.

In prezent, RCM se manifesta prudent fata de obligatiunile High Yield, valorile care nu sunt incluse in ratingul Investment Grade, chiar daca randamentul lor la 5 ani se situeaza la 14% anual si pare la prima vedere foarte atractiv.

In cazul esecului obligatiunilor, rata de rascumparare de 20%, luata in calcul in prezent pe piata, se afla sub valoarea esecului acestor actiuni, care poate depasi 40%.

“Avand in vedere cresterea de 30% a acestor obligatiuni de la inceputul anului, riscul de recul este ridicat, mai ales ca aceste obligatiuni se coreleaza puternic cu actiunile. Asteptam o eventuala corectie de curs pentru a cumpara sau pentru a ne consolida pozitiile pe acest segment de piata.”, a mai spus expertul RCM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri