Bursa a mai incercat in luna iulie sa mareasca orarul de tranzactionare pana la 16:35, prin marirea programului de tranzactionare continua cu 15 minute, pana la 16:30, si scurtarea perioadei de fixing (preinchidere) la doar cinci minute, intre 16:30 si 16:35.

Bursa ar fi dorit sa aplice noul program de tranzactionare din 3 august, proiect prin care investitorii ar fi prins pentru cinci minute deschiderea pietei din Statele Unite.

In schimb, CNVM a avizat o prelungirea a orarului de tranzactionare cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45, adica prin marirea perioadei de tranzactionare continua cu 25 minute, pana la 16:40 si reducerea perioade de preinchidere cu 10 minute, intre 16:40 si 16:45, arbitrul pietei de capital sustinand ca in acest fel se va depasi perioada de fluctuatii inregistrate in mod normal pe toate pietele in primele minute de tranzactionare.

"CNVM si-a fundamentat pozitia, in legatura cu propunerea venita de la Bursa, pe existenta perioadelor de fluctuatii inregistrate pe toate pietele in primele 5-10 minute, aceasta fiind ratiunea pentru care s-a adoptat o prelungire a programului de tranzactionare pana la 16:45", au declarat, citati de NewsIn, surse din Comisie.

"In general, atata timp cat vrei sa urmaresti o alta bursa aflata in alt spatiu, daca prelungesti programul o faci peste cele cinci minute din debutul sedintei, considerate de turbulente. Astfel, pentru ca pe unele piete aceasta perioada variaza, cinci minute fiind o medie, dar in perioade de criza poate sa dureze si mai mult. Comisia a dezbatut prelungirea intre 15 si 20 de minute a programului, dar s-a convenit pana la urma 15 minute", potrivit sursei citate.