“Depozitarul Central devine prima institutie de profil din Europa Centrala si de Est si al patrulea din continent care deconteaza tranzactii cu actiuni care nu sunt listate la bursa tarii. In cazul in care clientii intermediarilor o vor solicita, se vor deconta tranzactii si cu alte actiuni din cele 16 tari cu care Depozitarul are incheiate legaturi”, a afirmat Adriana Tanasoiu (foto).

In cursul zilei de vineri, Estinvest a transmis o tranzactie cu actiunile OMV in valoare de 11.579 lei (2.753 euro).

“Tranzactia a fost un fel de test. Varianta de decontare oferita de Depozitarul Central presupune costuri mai reduse, transparenta, un grad mai mare de siguranta pentru clienti, precum si vizualizarea portofoliilor complete in sistemul Arena, iar prin intermediul institutiei avem acces la mult mai multe tari”, a declarat Petrica Tudoran, director general adjunct Estinvest.

Costuri cu pana la 75% mai mici

Directorul Depozitarul Central a explicat ca tarifele percepute sunt cu jumatate sau, in unele cazuri, de 3-4 ori mai mici comparativ cu costurile pe care le plateau brokerii pentru a deconta tranzactiile realizate pe pietele de capital externe prin intermediul bancilor custode.

Pentru Bursa din Austria decontarea tranzactiei presupune un comision de 10,5 euro.

Pana la acest moment, numai participantii cu adevarat mari si, de regula, cei reprezentand subsidiare ale unor operatori multinationali, reuseau sa realizeze decontari cu instrumente financiare internationale. Pentru acest proces trebuia sa stabileasca legaturi individuale transfrontaliere, care implicau costuri foarte mari, a afirmat Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Depozitarul Central.

Directorul institutiei care realizeaza operatiunile de compensare si decontare a tranzactiilor de pe piata de capital romaneasca afirma ca clienti isi pot transfera actiunile decontate de catre un alt depozitar, comisioanele de custodie fiind mai mici. Ea a subliniat ca momentan nu se poate realiza decontarea pentru investitorii straini care tranzactioneaza actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Care sunt procedurile unei astfel de conexiuni?


Daca actiunea care se doreste sa se tranzactioneze nu a fost introdusa in sistemul Depozitarul Central, durata de la introducerea ordinului pana la executie dureaza 24 de ore.

In acest timp, institutia va deschide un cont la depozitarul din tara respectiva, va fi stabilita o legatura electronica, iar brokerii sau agentii custode vor transmite instructiunile de decontare.

Perioada de decontare a tranzactiilor cu actiuni listate pe burse straine este similara cu durata implicita a schimburilor de pe piata romaneasca de capital, T+3 - ziua tranzactiei plus 3 zile.

Astfel, in urma unei astfel de proceduri actiunile OMV sunt disponibile pentru orice investitori ca si cum ar fi listate pe piata romaneasca, explica Adriana Tanasoiu.

Investitiile pe pietele externe, achizitii pe termen lung

“Cine cumpara actiuni straine, le ia pe termen lung, deoarece nu se pot realiza tranzactii intraday pe aceste titluri. Inainte de a se realiza o noua tranzactie cu acele actiuni trebuie sa aiba loc decontarea. Clientii nostri care achizioneaza titluri straine o fac pentru a vedea cum este sa fie actionarii ai acelei companii”, a afirmat Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest.

El a mai spus ca societatea de brokeraj pe care o conduce ofera clientilor acces la pietele de capital straine pentru a diversifica serviciile, nu din dorinta de a anula tranzactiile de pe bursa romaneasca.

“Tranzactionarea pe BVB este mai ieftina decat pe pietele externe, deoarece in proces intra si comisionul bancii si costul cu schimbul valutar”, a punctat Isac, care a mai adaugat ca rulajele realizate de clienti pe bursele din afara nu se compara cu cele interne.