Un grup de actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC), care detin 2,5% din actiuni, considera ca Rompetrol Group are posibilitatea sa valorifice titlurile achizitionate prin oferta de preluare la un pret mult superior celui oferit in cadrul acestei operatiuni, se arata intr-un comunicat.

“KazMunaiGaz cumpara de la actionarii minoritari actiuni la pretul de 0,0751 lei, pe care are posibilitatea sa le vanda ulterior statului roman la un pret de 0,1061 lei, obtinand astfel un profit de 41,2%”, sustin minoritarii.

In document se explica faptul ca, potrivit algoritmului descris in Ordonanta de Guvern 118/2003 si completat prin Legea de aprobare 89/2005, emitentul poate oferi statului posibilitatea de a intra in actionariatul societatii daca obligatiunile emise de acesta nu sunt platite pana la scadenta.

“Conform acestei ordonate, obligatiunile nerascumparate pot fi convertite in actiuni la data scadentei prin emiterea de actiuni a caror valoare va fi egala cu valoarea nominala a unei actiuni la data emisiunii (0,1 RON - exprimata in lei inmultit cu raportul dintre cursul de schimb euro/leu comunicat de BNR la data scadentei – 30.09.2010 si cursul de schimb euro/leu comunicat de BNR pentru data emisiunii – 30.09.2003). Din acest calcul rezulta un pret de aproximativ 0,1061 lei/actiune la actualul curs de 4,0824 lei/euro”, se indica in comunicat.

Rompetrol Group, controlat de KazMunaiGaz, a cumparat prin tranzactii Deal pe Bursa de Valori Bucuresti 17,23% din RRC, ajungand la o detinere de 93,3% din companie.

Potrivit documentului, in data de 3 martie, actiunile subscrise in cadrul ofertei de preluare reprezentau 0,28% din companie.

“Actionarii minoritari considera ca cea mai buna solutie ar fi similara cu cea a situatiei actionariatului OMV Petrom SA, unde 7% din actiuni sunt detinute de actionari minoritari”, concluzioneaza investitorii.

Oferta de preluarea RRC initiata de Rompetrol Group se va incheia in data de 26 martie, pretul de cumparare fiind de 0,0751 lei/actiune in urma depunerii a doua amendamente de majorare a acestuia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
KazMunayGas si CEFC nu s-au inteles pentru fostul Rompetrol Group