Proprietarii producatorului BCA Celco Constanta, cu afaceri anuale de circa 25 mil. euro, iau in calcul o majorare de capital social la operatorul portuar Socep Constanta (SOCP), pentru a controla mai bine compania din care detin 34,5%.
“Dupa o analiza minutioasa cu ceilalti actionari, este posibil sa luam in calcul o majorare a capitalului social, pentru a ne consolida pozitia in cadrul Socep. Deocamdata, nu stiu cand o sa aiba loc analiza in cauza”, a declarat pentru Wall-Street, Nicolae Dusu, presedintele si actionarul majoritar al Celco Constanta.

Ultima majorare de capital a companiei, in valoare de 22,9 mil. lei, a avut loc in 2003, cand numarul de actiuni a crescut de la 114,4 milioane, la 343,4 milioane.

In februarie, Celco a cumparat 1,51% din Socep si a ajuns sa detina in mod concertat peste 34% din societate. Potrivit legislatiei pietei de capital, actionarul majoritar care detine peste 33% dintr-o companie trebuie sa initieze o oferta obligatorie de preluare.

Oferta de preluare din perioada 11-31 martie s-a incheiat fara succes, Celco nereusind sa cumpere nicio actiune a operatorului portuar.

“Nu consider rezultatul ofertei de preluare ca fiind un esec, pentru ca aceasta a fost una din variantele pe care am le-am luat in calcul atunci cand am facut oferta. Am facut o oferta potrivit legii, iar pretul pe care l-am oferit a fost unul corect, in opinia mea. In prezent, nu luam in calcul sa inaintam o noua oferta, pentru ca legea nu ne obliga”, mentioneaza Dusu.

Actiunile operatorului portuar s-au apreciat cu aproape 15% in sedinta de ieri, pana la pragul de 0,21 lei/titlu.

Celco Constanta, companie controlata de verii Nicolae si Ion Dusu, a intrat in actionariatul Socep in 2006. Prin intermediul firmelor SC Cina SA, SC Grupul DD SA si SC Sulina Estival 2002 , la care se adauga si Celco, oamenii de afaceri au ajuns sa detina 34,51% din actiunile Socep, respectiv 118.5 milioane de actiuni.

Dusu apreciaza ca efectele ofertei de preluare ar putea avea un impact asupra afacerilor companiei din 2010.

“Din informatiile mele, au fost mai multi actionari care doreau sa vanda, dar nu stiu de ce nu au facut-o. Oricum, pentru ca aceasta oferta sa fi oferit o anumita stabilitate companiei, ar fi trebuit sa intram in posesia a peste 50% din actiunile Socep. Acest lucru ar fi asigurat si dezvoltarea companiei in 2010”, subliniaza Dusu.

Operatorul portuar a afisat un profit net de 2,12 mil. lei (0,5 mil. euro), in timp ce afacerile companiei s-au redus anul trecut cu 21% la 45,8 mil. lei (10,8 mil. euro).

Compania are un capital social de 34,34 milioane lei, impartit in 343,42 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Capitalizarea Socep este de 72,4 milioane lei (17,6 mil. euro), potrivit ultimului pret de 0,21 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri