Prima tranzactie cu certificate CO2 incheiata in ringul BRM

Bursa Romana de Marfuri a incheiat in cursul sedintei de joi prima tranzactie cu certificate CO2 pe piata la disponibil, potrivit unui comunicat al institutiei.
Tranzactia s-a realizat pe platforma electronica a BRM, sedinta fiind programata in intervalul orar 13:00 – 16:30. In cadrul acestei sedinte de tranzactionare electronica, Electrocentrale Bucuresti SA a lansat un ordin de schimb de certificate de emisii de gaze cu efect de sera EUA contra CER, pentru o cantitate de 1 milion de certificate, raport de schimb 1/1, cu conditia ca ofertantii de CER-uri sa garanteze pana pe 30.04.2010 cu o suma de 16 milioane euro.

Ordinele de sens contrar au fost depuse de societatile VITOL S.A. si Vertis Environmental Finance LTD. Pretul a variat intre 1,05 si 1,07 EUR/certificat, pentru ca, in final, pretul de adjudecare sa se cifreze la 1,05 EUR/certificat.

Acest pret reprezinta suma incasata de Electrocentrale Bucuresti SA in urma schimbului unui certificat EUA contra unui certificat CER. Ofertantul castigator – cumparatorul, conform procedurii de tranzactionare a BRM - a fost VITOL SA.

Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private. Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de tranzactionare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri