Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat ca statul va vinde pe bursa 9,84% din actiunile detinute la Petrom si cate un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei a prezentat intentia de a vinde la bursa cate 15% din actiunile operatorului sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica, transportatorului de gaze Transgaz Medias si producatorului de gaze Romgaz Medias, la care va derula o oferta publica secundara initiala.

Ministerul Economiei a mai anuntat ca va vinde, prin intermediul bursei, un pachet reprezentand 11,84% din actiunile OMV Petrom, deoarece statul nu poate mentine participatia de 20,63% la compania petroliera din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social.

In urma vanzarii acestor actiuni, Ministerul Economiei va mai detine la OMV Petrom un pachet de 8,8% din capital, din care pana la 8% va fi oferit spre vanzare salariatilor companiei petroliere, la care acestia au dreptul prin legea de privatizare.

Citeste si:

OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

La Transelectrica, statul detine prin intermediul Ministerului Economiei un pachet reprezentand 73,68% din actiuni, iar la Transgaz controleaza 73,51% din titluri, ambele companii fiind deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

La compania Romgaz, statul detine 85,01% din actiuni.

Va reusi Guvernul sa vanda la Bursa cate 15% din Transelectrica, Transgaz si Romgaz?