Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de statul roman, iar Guvernul se va adresa in acest sens instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind deja mandatate sa deschida procedura judiciara, a declarat premierul Emil Boc.

"Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie. Ne vom duce in instanta, ce a facut este in afara legii", a spus Boc, citat de Mediafax.

Vineri dimineata, premierul a anuntat ca statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in afara actelor normative in vigoare si va recupera in justitie sumele de bani restante.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat in care precizeaza ca statul roman va contesta in instanta hotararile Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Conventiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, incheiata in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil.

Statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei in actiuni a unor obligatiuni pe care compania, controlata de KazMunaiGaz, nu le-a rascumparat pana joi, termenul limita, potrivit unui comunicat transmis de companie.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar.

In luna august, Rompetrol Rafinare a fost actionata in instanta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a contestat o majorare de capital de 329,4 milioane de lei, decisa de grupul petrolier in luna iunie, suma care urma sa fie utilizata pentru plata unei parti din obligatiunile datorate catre stat.

Daca statul ar vinde la bursa actiunile primite la Rompetrol Rafinare, ar incasa 1,184 miliarde de lei, suma rezulata din inmultirea numarului de actiuni la rafinarie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent pret al actiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
KMG poate licita peste 200 mil. dolari pentru Rompetrol Rafinare