Prin intermediul produselor financiare sunt tranzactionare la nivel mondial 2.088 tone de aur, cantitate echivalenta cu productia pe noua ani din Statele Unite, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Un raport al Goldman Sachs estimeaza ca plasamentele in metalele pretioase vor aduce anul viitor cele mai mari profituri.

Achizitiile de aur arata ca investitorii cumpara active tangibile in conditiile in care guvernele si bancile centrale, in frunte cu Rezerva Federala a SUA, introduc pe piata financiara lichiditati de peste 2.000 de miliarde de dolari.

Cantitatea de aur tranzationat prin intermediul produselor finaniare, din care pana la jumatate ar putea fi detinut de investitori individuali, potrivit BlackRock, este mai mare decat rezervele oficiale ale oricarui stat, exceptand SUA, Germania, Italia si Franta.

Citeste si:

"Cei care vand aur fac o mare greseala. Tendinta de crestere puternica a pretului aurului (piata bull) va lua sfarsit cand dobanzile reale vor deveni pozitive si suntem departe de aceasta situatie. Fed considera ca trebuie sa tipareasca bani pentru a preveni majorarea dobanzilor si pentru a salva economia", a explicat Michael Pento, analist la compania Euro Pacific Capital din New York, care a anticipat corect cresterea pretului aurului in ultimii doi ani.

Pretul aurului a crescut cu 87% din septembrie 2007, cand Fed a inceput reducerea dobanzii de politica monetara, iar pietele financiare au inceput sa aiba probleme.