Analistii Erste Group recomanda selectia actiunilor in acest an, in defavoarea alocarii in functie de sector, si se asteapta ca titlurile din Europa Centrala si de Est sa inregistreze o apreciere de peste 20% in 2011, potrivit unui raport de analiza.

“Anul 2011 va fi benefic pentru investitiile in pietele de capital, date fiind rezultatele pozitive ale companiilor, evaluarile atractive si randamentele scazute ale obligatiunilor. Consensul indica cresterea EPS cu 23% in 2011 pentru regiunea Europei Centrale si de Est”, precizeaza Henning Esskuchen (foto), co-director cercetare piete de capital in ECE.

Specialistii explica aceasta recomandare in conditiile in care consumul intern devine tot mai important pentru pietele din zona ECE, iar ratele somajului se mentin stabile in ultimele luni. Totusi, Esskuchen avertizeaza asupra faptului ca riscurile raman in continuare in piata.

“Probabil ca principalele doua riscuri sunt evolutia gradului de indatorare a tarilor din Europa de Sud si posibilele probleme care pot aparea in special in China”, sustine reprezentantul Erste Group.

In functie de alocarea activelor in functie de tara, analistii Erste Group recomanda suprapondere pe actiunile din Austria, Rusia si Turcia.

In privinta investitiilor in Europa de Sud-Est specialistii recomanda o pondere puternic neutra, in timp ce pentru Republica Ceha sugereaza o subpondere. Ungaria si Polonia li se ofera o pondere neutra, ultima dintre ele spre suprapondere.

Tendintele la nivelul pietei globale arata ca investitorii cauta actiuni cu o perspectiva fundamentala solida si prefera sectoarele cu crestere pozitiva a castigurilor. In acest sens, se estimeaza ca sectoarele ciclice vor inregistra performante bune in continuare, deoarece se pare ca evaluarea cuprinde si o perspectiva de crestere relativ pozitiva la nivel global.

“Daca previziunile privind evolutia din sectorul materiilor prime sunt pozitive, sectorul financiar ar trebui sa fie influentat de o evaluare care este inca supusa modificarilor din punct de vedere al calitatii activelor si al reglementarilor”, se mai arata in raportul de analiza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si