Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul lucreaza impreuna cu expertii Bancii Mondiale la un sistem de redevente diferentiat privind exploatarile terestre si cele maritime, el aratand ca noua Lege a redeventelor va fi aplicabila oricaror noi contracte de concesiune.

”Cu siguranta, si asta este practicat la nivel european si mondial, nu poti sa ai aceleasi redevente pentru resursele exploatate terestru si cele din mare, ma refer la Marea Neagra in cazul nostru, pentru simplul motiv ca sunt difrerente uriase de investitii si de profit. Si atunci ideea este sa gasim un sistem diferentiat si lucram impreuna cu expertii Bancii Mondiale la un sistem diferentiat de redevente care sa pastreze si exploatarile din off shore profitabile”, a sus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca investitiile in Marea Neagra vor depasi un miliard de Euro, potrivit discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii Exxon si Petrom.
„Vorbeam azi dimineata cu reprezentantii Exxon si Petrom. Investitiile in Marea Neagra vor depasi bine un miliard de Euro. Ideea este ca orice companie trebuie sa-si si recupereze acele investitii, altfel nu le face”, a subliniat Ponta.

Pe de alta parte, Ponta a fost solicitat de jurnalisti sa comenteze afirmatiile reprezentantilor Petrom, care spuneau ca redeventele nu pot fi majorate deoarece primeaza contractele de concesiune, care sunt pe 20-30 de ani.Premierul a spus ca noua Lege a redeventelor va fi aplicabila oricaror noi contracte de concesiune.

„Cred ca incurcati putin lucrurile si nu as vrea sa ma obligati si pe mine sa le incurc. Prin Legea de privatizare a Petrom a existat un termen de zece ani in care statul roman se obliga sa nu schimbe conditiile. Acest termen de zece expira anul acesta, dupa care noua Lege a redeventelor poate sa priveasca cu siguranta orice noi acorduri de concesiune de la momentul adoptarii noii legi”, a spus Ponta.

Citeste si:
PRO Romania nu va incheia aliante cu PSD sau PNL
Victor Ponta: PRO Romania nu...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ponta se suceste: Vrea candidat comun PSD-ALDE-PRO Romania