Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca exista presiune ca Romania sa-si modernizeze economia, in contextul schimbarilor climate, dar UE a creat sisteme de compensare a cheltuielilor, precum certificatele verzi, pentru a nu creste costurile energetice.

Intrebat despre discutiile de la Consiliul European privind schimbarile climatice si obiectivele de reducere a emisiilor poluante, Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca acestea presupun pentru Romania "o presiune pe performanta de modernizare a economiei".

Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca pentru tari ca Romania sunt create "sisteme de compensare a cheltuielilor in asa fel incat costurile energetice sa nu creasca". "Beneficiem de certificate verzi gratuite care sunt practic ajutoare de stat pe care Romania le va putea acorda acelora care investesc in modernizarea termocentralelor, dau un exemplu. Avem acces si la alte sisteme de certificate, sunt impartite pe categorii, Romania fiind din categoria statelor care au Produsul Intern Brut sub 60% din PIB-ul mediu pe locuitor. Si atunci s-a creat un sistem intreg de suport pentru ca o tara ca Romania sa poata sa recupereze diferenta tehnologica fara sa fie nevoita sa impinga acest proces de retehnologizare in costurile de productie a energiei electrice", a explicat seful statului, scrie Mediafax.

Traian Basescu a mai spus ca la Consiliul European a aflat ca s-a redus contributia Romaniei la bugetul UE de anul acesta cu 31 de milioane de euro. Totodata, sefiii de stat si de guvern au discutat despre problema Ucrainei.

"Toti am constatat ca nu exista progrese in pozitia Federatiei Ruse fata de Acordul de la Minsk si speranta ca, totusi, alegerile (de duminica - n.r.) se vor desfasura suficient de corect pentru a putea fi validate sa se creeze o noua majoritate in Ucraina, ca de altfel si in Republica Moldova", a afirmat Basescu.

Citeste si:
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei
PwC: Toate prognozele pentru...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cheltuim pe haine si pantofi mai mult decat pe sanatate si educatie