Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, vineri, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam, arestat preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si trimis in judecata, alaturi de Viorel Hrebenciu si fiul acestuia, Gheorghe Paltin Sturdza si Tudor Chiuariu.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a precizat, dupa sedinta conducerii Camerei, ca demisia lui Ioan Adam va fi inaintata plenului, in data de 2 februarie, pentru a se lua act de decizia acestuia. ”Am primit demisia deputaului Ioan Adam din calitatea de deputat al Parlamentului Romaniei, pe care o voi inainta pe 2 februarie plenului”, a anuntat Zgonea.

Deputatul PSD de Brasov Ioan Adam a trimis Biroului Permanent demisia sa, intr-un act autentificat la notariat. Zgonea a mai informat ca deputatii Radu Stroe, fost PLR si Valerian Vreme, fost PMP, au trecut la UNPR. Ioan Adam este in arest preventiv din 20 noiembrie 2014 si, alaturi de fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.

In acest dosar vor fi judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Citeste si:
Hrebenciuc, Paltin Sturdza si Dan Bengescu, sub control judiciar
Viorel si Andrei Hrebenciuc,...

Instanta suprema nu a stabilit inca primul termen. Dosarul este in camera preliminara, urmand sa se stabileasca termen, pentru verificarea masurilor preventive.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas sunt arestati preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru, in arest la domiciliu.
Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.

Citeste si:
Miliardarul Epstein, arestat pentru trafic cu minore, s-a sinucis
Miliardarul american Jeffrey...

Sursa foto: Camera Deputatilor

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Presiuni mari în Parlament împotriva legii vaccinării: de ce se tem partidele?
Setari Cookie-uri