Proiectul impozitării progresive este o măsură fiscală asupra căreia guvernanții dezbat de ceva vreme, ea fiind în analiză la Ministerul Finanțelor. Mediul privat, și mai ales executivii companiilor cu putere economică semnificativă, sunt rezervați în această privință, cum este și cazul fondatorului celui mai mare jucător de pe piața cărnii de pasăre, Transavia. Asta cu atât mai mult cu cât inflația i-a pus probleme companiei acestuia, dar și altora.

Din acest punct de vedere, Ioan Popa mai adaugă faptul că afacerea a avut o singură creștere de preț anul trecut, la 1 aprilie, iar de atunci și până acum acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Mediul fiscal actual din România este bun, dar cea mai mare problemă pe care o avem noi în România este aplicarea unor reguli în mod discriminatoriu. Dacă vorbim despre impozitare, ea trebuie aplicată la toată lumea la fel, eu nu sunt de acord ca pe cel mare să-l impozitezi mai mult, pentru că asta este o discriminare care nu aduce nimic bun.

Ioan Popa, fondator Transavia

Cu alte cuvinte, mai adaugă antreprenorul, situația este comparabilă cu o familie care are doi copii, unul premiant, care este pedepsit, fiind trimis cu porcii la păscut și unul repetent, căruia i se cumpără bicicletă și este trimis la mare.

"Din păcate acesta este comportamentul guvernanților noștri de peste 30 de ani", concluzionează Ioan Popa.

Pe de altă parte, Experţii Fondului Monetar Internaţional au recomandat autorităţilor de la Bucureşti eventuala impozitare progresivă a veniturilor personale, dar și creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19% şi introducerea unei taxe pe carbon în transporturi şi construcţii.

Cât despre premierul României, Marcel Ciolacu, acesta a declarat în trecut că averile românilor care trăiesc ”în lux” trebuie taxate corect și a făcut un apel la vremea respectivă către partenerii de coaliție cu privire la necesitatea aplicării impozitării progresive.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri