"Ii incurajez pe toti cei cu drept de vot sa si-l exercite. (..) Eu incurajez partidele politice sa selecteze candidati care nu sunt acuzati de acte de coruptie si, de asemenea, incurajez romanii sa nu voteze candidati care au fost acuzati de coruptie", a declarat Klemm, potrivit site-ului ConstantaNoastra.ro, citat de News.ro.

Ambasadorul SUA arata insa ca exista prezumptia de nevinovatie, care functioneaza pana la proba contrarie, la fel ca in Statele Unite, desi acolo partidele se feresc sa sustina candidati care au fost acuzati de fapte de coruptie. Klemm subliniaza importanta acestor alegeri locale, mai ales ca ele vin dupa evenimentele din octombrie-noiembrie 2015 si dupa tragedia de la Colectiv, urmata de caderea guvernului Ponta si numirea cabinetului Ciolos. "Am simtit ca (evenimentele - n.r.) sunt atat o expresie a frustrarii cu privire la directia in care se indrepta politica romaneasca in acel moment, cat si o expresie a sperantei ca politica romaneasca se va schimba. (...) Toate alegerile sunt importante, insa acestea sunt deosebit de pline de semnificatie pentru Romania si ii incurajez pe toti alegatorii sa mearga la vot", a spus Klemm.

Ambasadorul SUA a laudat cu aceasta ocazie lupta anticoruptie din Romania. "Romania si-a infiintat o structura de parchet foarte puternica, Directia Nationala Anticoruptie, careia i-a acordat resurse adecvate, o conducere foarte buna. (...) Acum trebuie sa se faca mult mai mult in domeniul educatiei, de exemplu prin cursuri de etica pentru functionarii publici, de educatie civica pentru toti romanii, pentru a pune in aplicare o legislatie anti-mita mai eficienta", a spus diplomatul.

Sursa foto: Agerpres