Liderii PSD s-au intalnit, vineri, in sedinta Comitetului Executiv National, pentru a face o analiza a celor zece luni de cand coalitia PSD-ALDE se afla la guvernare. In centrul discutiilor se afla un raport in care sunt inventariate 100 de masuri indeplinite de social-democrati.

Conform raportului, cresterea salariului minim a fost de la 1.250 lei la 1.450 lei incepand cu 1 februarie 2017. Totodata s-a acordat un tichet de vacanta in valoare de 1.450 lei pentru toti salariatii din sistemul public, a fost eliminat impozitul pe venit pentru angajatii sezonieri mentinuti in campul muncii tot restul anului si, totodata, a fost o deducere a abonamentelor medicale din impozitul pe venit platit de salariati (400 euro/an), scrie Agerpres.

S-a inregistrat o crestere a nivelului deducerilor din impozitul pe venit pentru cei cu salarii mai mici de 3.600 lei cu 70%, de la 300 la 510 lei, pentru cei fara persoane in intretinere remunerati la nivelul salariului minim cu 60%, de la 100 lei la 160 lei, pentru fiecare persoana in intretinere.

Documentul mai arata o crestere a punctului de pensie la 1.000 lei de la 1 iulie 2017, fata de 871 lei in 2016, si la 1.100 lei de la 1 iulie 2018.

Alte masuri indeplinite in cele zele luni se refera la eliminarea CASS pentru toti pensionarii, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei, reducerea impozitului pe veniturile din pensii de la 16% la 10%, pentru pensiile mai mari de 2.000 lei, cresterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei de la 1 martie 2017 si la 640 lei la 1 iulie 2018.

Intre masurile din educatie se numara realizarea a 106 clase de invatamant dual, 46 de gradinite si 24 scoli finalizate de Ministerul Educatiei Nationale, introducerea disciplinelor 'educatie tehnologica' si 'educatie economica' in noile programe scolare, extinderea Programul pilot 'Masa calda', extinderea la 100 de scoli, incluzand programele de tip 'Afterschool', elaborarea Legii Manualului si introducerea manualelor digitalizate in format pdf, cresterea de 2,5 ori a fondului de burse pentru studenti, de la 83 lei/luna la 201 lei/luna per student, reducerea cu 40% a tarifului mediu al politelor RCA pentru tineri, adoptarea Legii internship-ului.

In sanatate au avut loc acoperirea in intregime a costurilor pentru tratamentul hepatitei C, fibroza gradele 4 si 3, s-au introdus 3 contracte cost-volum rezultat pentru hepatita C, introducerea unui nou vaccin in schema obligatorie gratuita: vaccinul pneumococic. Totodata, o serie de unitati sanitare au fost dotate cu aparatura moderna.

Alte masuri au vizat cresterea cu 300 milioane lei a finantarii programelor de sanatate publica (de la 4,7 miliarde lei, la 5 miliarde lei), triplarea sumelor utilizate pentru achizitia de vaccinuri in 2017, fata de 2016 (de la 90 milioane lei, la 289 milioane lei in 2017), lansarea in consultare publica a Ghidurilor pentru screening de col uterin, cancer mamar, programe de ingrijire a gravidei si copilului, tuberculoza si si hepatita, trecerea Institutului Cantacuzino in subordinea MApN in vederea relansarii activitatii acestuia, precum si operationalizarea Unitatii de Achizitii Centralizate din cadrul Ministerului Sanatatii, demararea contractelor de achizitie pentru primele doua loturi dintre cele mai costisitoare molecule (20 de antibiotice si 20 de citostatice).

La capitolul asistenta sociala, documentul arata o crestere cu 16% a veniturilor insotitorilor persoanelor cu handicap si preluarea in totalitate a platii acestora de catre bugetul de stat, cresterea cu 17,7% a indemnizatiei lunare minime pentru concediul de crestere a copilului de la 1.062 lei la 1.250 lei, cresterea cu 22,4% a stimulentului de insertie pentru mamele cu copii mai mici de 2 ani, care se intorc la locul de munca, adoptarea proiectului de lege privind infiintarea institutiei Avocatul Copilului, modificarea legislatiei pentru stimularea angajarii persoanelor cu dizabilitati, concomitent cu cresterea indemnizatiilor pentru aceste persoane, in medie cu 30%.

In agricultura, 3,7 miliarde euro reprezinta plata la timp a subventiilor pentru 885.864 fermieri, 478.000 de hectare au fost irigate, cu 40% mai mult decat in 2016, cu acelasi consum de energie, si a avut loc lansarea Programului de investitii de 1 miliard de euro pana in 2020. Alte masuri au vizat acces imbunatatit la credite pentru fermieri, cu dobanzi mai mici si garantii de stat mai mari, 329 credite pentru fermieri, in valoare de 22,3 milioane lei, in cadrul programul 'Tomate romanesti' ajutor de 3.000 euro pentru 9.338 fermieri, insumand 129 milioane lei, iar investitiile din fondurile europene pentru agricultura (in cadrul AFIR) s-au cifrat 1,55 miliarde euro in 2017. Un numar de 1.550.000 de imobile au fost cadastrate, a fost finalizat Codului Agriculturii si indrumarul cu toate actele normative specifice domeniului agricol.

In ceea ce priveste combaterea evaziunii, a avut loc implementarea Directivei 1164 privind reducerea externalizarii profiturilor multinationalelor, a fost intocmita "lista neagra" a firmelor care nu respecta contractele cu statul (program pilot la Ministerul Transporturilor), au fost majorate amenzile pentru munca la negru si evaziune. A avut loc extinderea confiscarii vehiculului care transporta bunuri de contrabanda (alcool si tutun).

O alta masuri vizeaza, nu in ultimul rand, introducerea mecanismului 'Split TVA', plata defalcata a TVA pentru firmele cu datorii sau aflate in insolventa, precum si introducerea filtrului 2 — post vama pentru combaterea contrabandei

In urma unei actiuni comune ANAF — MAI, incepand cu 4 noiembrie 2017, a fost aplicat un total de sanctiuni (amenzi si confiscari) in valoare de 4,4 milioane lei.

Pentru mediul de afaceri, o alta masura a vizat reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salarii, activitati independente, dobanzi, chirii, arenda, investitii. 102 taxe au fost eliminate si, totodata, s-a implementat neimpozitarea profitului in primii 10 ani de functionare pentru firmele de cercetare-dezvoltare. O alta masura a vizat impozit de 1% pentru microintreprinderi si cresterea plafonului pentru incadrarea in aceasta categorie la 500.000 euro cifra de afaceri (iar de la 1 ianuarie 2018 pragul va fi de 1.000.000 euro.). A avut loc reducerea contributiilor de la 9 la 3 si a valorii acestora de la 39,25% la 37,25%.

Intre principalele 100 de masuri indeplinite se mai inscriu: eliminarea platii CASS pentru veniturile din dobanzi, investitii, dividende etc., neimpozitarea tranzactiilor imobiliare cu o valoare mai mica de 450.000 lei, eliminarea Formularului 088 privind categoria firmelor platitoare de TVA, lansarea programului pentru promovarea exporturilor, granturi in valoare de 50.000 lei pentru firmele care participa la targuri si expozitii internationale.

A avut loc implementarea programului Start-up Nation, 8.700 de firme nou infiintate semnand deja acorduri de finantare si vor genera 21.000 de noi locuri de munca in urmatorul an de zile.

Alte masuri au vizat programe nationale pentru sprijinirea firmelor, infiintarea Ministerului Turismului, a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si operationalizarea agentiilor din subordinea acestuia din urma, infiintarea Consiliului de Programare Economica in cadrul Comisiei Nationale de Prognoza — care va fundamenta strategia de dezvoltare sectoriala a Romaniei pe termen lung. A avut loc transferul ELCEN in patrimoniul municipiului Bucuresti, plata CAS si CASS la nivelul salariului minim, modificarea Legii Minelor si a Legii privind apele minerale, infiintarea organizatiilor de management al destinatiilor. In domeniul Turismului — adoptarea legislatiei privind garantarea pachetelor turistice pentru populatie, adoptarea legii prevenirii si supunerii spre dezbatere Parlamentului.

La capitolul "investitii, fonduri UE, dezvoltare regionala", s-a inregistrat un procent de 9% grad de absorbtie a fondurilor europene (Romania a depasit Franta, Italia, Austria, Olanda etc.). Totodata, au avut loc acreditarea tuturor autoritatilor de management (niciuna dintre acestea nu avea documentatia pregatita in momentul preluarii guvernarii), finalizarea lansarii tuturor call-urilor de proiecte pentru toate liniile de finantare, adoptarea de catre Guvern a Masterplanului de investitii in Turism 2017-2020. A fost infiintat Ministerul Apelor si Padurilor: impadurirea a peste 2.700 ha si lucrari ce vizeaza regenerarea naturala a altor 3.600 ha.

Alte masuri au vizat interconectarea dintre Romania si Serbia, demararea constructiei unei noi centrale de gaz la Iernut de catre compania Romgaz, s-a aprobat 2% din PIB pentru Aparare si Programul privind inzestrarea Armatei 2017-2026, au avut loc investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala si al Companiei Nationale de Investitii — 158 investitii finalizate, din care: 26 apa-canal; 113 drumuri si poduri; 16 unitati de invatamant. A fost lansat PNDL 2, in valoare de peste 30 miliarde lei, pe o perioada de 5 ani.

Nu in ultimul rand, a demarat constructia Liniei 4 Metrou.

Au fost achizitionate in leasing operational doua noi avioane Boeing pentru modernizarea flotei Tarom.

A fost demarata modernizarea tronsonului de cale ferata Gurasada-Simeria, in valoare de 2,6 miliarde lei, a avut loc extinderea la 4 benzi a Centurii Capitalei care subtraverseaza autostrada Bucuresti Pitesti si receptionarea a 15 kilometri de autostrada.

O alta masura s-a referit la implementarea in curs a sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta 'Ro Alert' si achizitionarea a 42 de autocamioane pentru situatii de urgenta, cu sistem hidraulic de incarcare descarcare.

Sursa foto: Agerpres / Angelo Brezoianu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri