Estonienii vor putea vota în curând de pe dispozitivele lor mobile, cum ar fi telefoane și tablete, după ce parlamentul țării (Riigikogu) a adoptat o lege pentru stabilirea standardelor pentru acest proces. În curând, însă, s-ar putea să nu însemne suficient de curând pentru cei dornici să încerce acest lucru la alegerile pentru Parlamentul European, deoarece legea va intra în vigoare abia în octombrie.

Votul online a fost disponibil pentru estonieni încă din 2005, făcând țara un pionier în acest sens. Cu toate acestea, votul electronic era doar o chestiune de reglementare controlată de Comitetul Electoral Național și de Serviciul Electoral de Stat, scrie The Mayor.

Noile modificări aduse legii electorale a țării vor transforma însă regulamentul în legislație ținând cont de analiza Curții Supreme a problemelor de vot electronic întâlnite până acum.

Se pare că aceste modificări legislative vor face posibil ca Estonia să fie prima țară din lume care permite votul prin intermediul unui smartphone, procedură despre care se așteaptă să devină o practică obișnuită în viitor.

Modificările legislative vor crea condiții prealabile pentru utilizarea Smart-ID-ului pentru identificarea personală, care va permite utilizarea dispozitivelor mobile.

”Aceste decizii vor fi luate de Serviciul Electoral de Stat înainte de fiecare sesiune de alegeri dacă constată că riscurile relevante au fost gestionate și că principiile de bază ale alegerilor libere sunt asigurate”, a clarificat Madis Timpson, ministrul Justiției al Estoniei, citat de EER.

Modificările vor intra în vigoare conform procedurii generale, iar proiectul ar urma să fie gata în octombrie 2024.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri