Catalin Ionescu, Chairman & CEO al Codecs, vorbeste despre dificultatile intampinate la venirea sa in companie dar si despre cat de importanta este educatia pentru orice persoana, fie angajat, fie manager.
Intrebari preliminare
Nume, Prenume: Catalin Ionescu
Functia: presedinte/ director general
Varsta: 47
Stare civila: Casatorit

1. Ce studii ati urmat?

Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, 1979-1984
The Open University Business School, UK, MBA, 1994 -2000
Executive Program in Leadership and Economic Development, Harvard University, JF Kennedy School of Government, USA, 2001

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate?

La Facutatea de Geologie cele de Geologie Structurala si Stratigrafiel.
La MBA cele de Resurse Umane si de Marketing.
La Harvard partea de Leadership.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut?

Inginer Geolog la Intrerinderea de Prospectiuni si Explorari Geologice Cluj. Lucram in domeniul prospectiunilor si explorarii zacamintelor de bauxita din Muntii Padurea Craiului, Apusenii de Nord.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a a ajunge intr-o pozitie de top management?


Nu este neaparat necesar, dar daca il faci este cu siguranta un plus. Managementul este in mare masura „bun simt” insa te ajuta sa ti-l ordonezi, structurezi, creaza un modul de gandire si in anumite cazuri te poate scapa de unele erori pe care altminteri le-ai face. De altele nu te scapa nimeni. In esenta in viata „traningul se plateste oricum” si ori ca il inveti pe pielea ta – „scoala vietii curs seral” sau cum se mai zice” inveti pe strada” sau faci o scoala. De obicei varianta a doua este intotdeauna mai ieftina dar oamenii nu sunt de cele mai multe ori capabili sa „vada” costurile de oportunitate.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs?

Trainingul, muzica si filmele.

6. Care este ultima carte citita?

Leadership Real, autor Dean Williams. Mi-a fost profesor la Harvard.

7. Aveti un film sau un serial preferat?

Film – What the Bleep do we know?

8. Evocati un moment care v-a ramas in memorie din prima zi de lucru in cadrul companiei in care activati in acest moment.


Cand am fost numit Director General la CODECS si am constatat ca in sediu erau mai putine scaune decat oameni si la fel calculatoare, astfel ca lucram pe rind. Mai mult, nu lucrasem in viata mea pe calculator pina atunci si nici nu stiam ce sa fac cu el.

Cu ajutorul colegilor mei de atunci, am invatat incet, incet si sperietura de inceput – nu mai fusesem niciodata Director – a inceput sa-mi treaca si meritul este in primul rind al colegilor mei de atunci. Cu mult umor, ingaduinta si o imensa bunatate, ei m-au invatat sa le fiu Director. Nu mai am cunostinta de cineva care sa fi fost atat de mult sustinut si ajutat de catre subordonatii lui sa le fie Director. Ma bucur ca nu i-am dezamagit!

9. Ce anume faceati inainte de 89', din punct de vedere profesional?


Asa cum am mai zis, eram Geolog si in `89 lucram in Muntii Bihorului pentru prospectiuni si cartografie geologica pentru minereuri complexe (Cu, Pb, Au, Ag).

10. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?

Cel mai probabil nu m-as mai stresa asa de mult si nu i-as mai stresa nici pe altii aiurea. In esenta as evita acest gen de atitudine care mi-a mincat si mie si altora zilele. Cel mai prost muncesc oamenii sub stress.

11. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?


Sa utilizeze instrumente de selectie si angajare a personalului care sa deceleze tipurile de comportamnete si atitudini dezirabile si apoi sa aplice cu strasnicie evaluarea performantelor personalului sistematic si pe termen lung.

12. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?

Cel mai mult agreez un sistem participativ si delegativ, imputernicirea oamenilor si oferirea de surse de inspiratie si motivare.

13. Care credeti ca este principalul obstacol care apare in calea investitorilor care ar dori sa intre in industria in care activati?

Lipsa de personal calificat sau cu o minima experienta, in primul rind.

In al doilea rind, atitudinea sau comportamentul total defazat fata de ceea ce considera ei ca fiind normal si acceptabil in societatile moderne. Ma refer aici la integritate, responsabilitate, etica de afaceri, moralitate si altele.

14. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business? Daca da, care este aceasta?

S-au intamplat multe de cand conduc aceasta companie si probabil ca asa cum imi spunea odata cineva, ar trebui sa scriu o carte ca sa povestesc toate acestea.

Poate ca cel mai important a fost cind am inteles cum functionez eu in stress si ce calitati anume ma ajuta sa obtin rezultate in ceea ce fac.

15. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

Ajung la 8,30 – 9,00 depinde de nivelul de trafic.

16. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

In medie 8-9 ore petrec la birou, mai rar 10.

17. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Nu pot identifica un model in afaceri. Sincer, nici nu ma consider un om de afaceri ci mai degraba un administrator sau un conducator. Am mai multi oameni pe care ii admir si la fel am mai multi mentori, de la fiecare dintre ei am luat lucruri diferite.

Daca este sa vorbim neaparat de un model, atunci acela ar fi unul care este structurat in jurul principiilor mele de viata morale, ne-negociabile, precum business ethics, integritate, responsabilitate, cinste, onoare, corectitudine, valorizarea celorlalti. Cam astea ar fi.

18. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs.?

Compania Codecs pe care am construit-o cu colegii mei. In 1995 cind am preluat conducerea companiei aceasta avea sediu intr-o camaruta aflata intr-o mica locuinta si aveam 5 angajati full-time si doi part-time. Astazi este cea mai mare si mai cunoscuta companie din aceasta industrie din Romania si mai mult, este o companie si un brand 100% Romanesc. Si sunt foarte mandru de acest lucru.

19. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs?

Am avut multe esecuri si imi este destul de greu sa spun acuma care este cel mai mare. Ideea cred ca este sa nu renunti niciodata. Daca ai destula minte, esecurile te invata foarte multe. Intotdeauna „invatatul” costa fie ca alegi sa faci scoala sau nu pentru asta, oricum te costa. Si cu cat fugi mai mult de training sau generic vorbind, de scoala, cu atat te costa mai mult, atata ca nu-ti dai seama pe loc. Iar cand te prinzi, e prea tarziu.

20. Nominalizati trei oameni de afaceri din Romania pe care ii admirati cel mai mult.

Dinu Patriciu, Ion Tiriac si Florin Talpes.

21. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

Nu am preferinte.

22. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?


Ultima vacanta am petrecut-o in Tenerife. Vacanta perfecta nu cred in ea...exista vacanta pur si simplu. Daca ai in minte ca ar exista o vacanta perfecta, atunci niciodata nu vei fi destul de multumit cu vacanta pe care o ai acum, aici. Tine de tine sa te bucuri de ceea ce ai si de locul in care esti. Oriunde ai fi poti descoperi – daca vrei – lucruri, locuri si oameni interesanti. Tine doar de tine ce vrei tu sa vezi in vacanta aia, pe care o ai.
In general nu prea merg de doua ori in acelasi loc.

23. Ce masina conduceti?

Nissan Pathfinder.

24. Unde va vedeti peste 5 ani?

Tot aici.

25. Care este sloganul preferat?

“Daca crezi ca educatia este scumpa, cauta sa vezi cit costa ignoranta”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri